Снимка: БГНЕС

От СДС излязоха с позиция за присъствието на руския посланик Елеонора Митрофанова на официалното честване по повод Съединнието на България.

Още по темата

"Скандализирани сме от присъствието на руския посланик на тържествата по повод Съединението в Пловдив.

Присъствието на руския посланик е знак. Той показва, че въпреки изгонването през последните години на немалко руски дипломати и заплахите за закриването на посолството им у нас, няма да отстъпят по никакъв начин и ще продължат опитите си за завръщане на България под крилото на Кремъл. Присъствието на Митрофанова е странно, предвид ролята на Русия и нейната яростна съпротива срещу българското Съединение. Фактът, че руският посланик се появи на това събитие, поставя важни въпроси: дали това е акт на извинение за действията на Русия преди 137 години, дали е непознаване на историята, отричането й в периода на Царска Русия, или е ясна заявка, че Кремъл няма лесно да пусне България от „братската“ си прегръдка?

Не вярваме да е извинение и искане на прошка, защото това не е в стила на имперската мегаломания на Кремъл. Едва ли Митрофанова не е запозната и с руската съпротива против българското Съединение. Остава вариантът, че ние все още сме твърде важна цел за Русия, че тя и нейната „пета колона“ няма да се откажат от опитите да ни държат в тяхната орбита и зависимости, защото залогът за завръщането на България под нейно влияние е голям", се казва в декларацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase