Снимка: БГНЕС

При първото презареждане на ядрено гориво в АЕЦ "Козлодуй", ако се стигне до такова през 2024-2025 г., то 3/4 от горивото ще бъде по руски дизайн, а 1/4 по американски лиценз. Toва заяви ядреният експерт и физик проф. Георги Касчиев пред БНТ.

Има заявени оферти от други неруски производители на ядрено гориво. Важно е да се каже, че френската компания "Фраматом" произвежда ядрено гориво по руски лиценз, докато американската компания "Уестингхаус" произвежда по своя разработка и свой лиценз, обясни експертът.

Всъщност, на база украинския опит, за който няма много публични данни, не е много ясно какво се случва при работа на АЕЦ едновременно с руско и американско ядрено гориво. Ако работата става само с руско или само с американско гориво, проблеми няма.

Още по темата
По думите на проф. Касчиев се търсят възможности за разнообразяване на доставките на ядреното гориво и на доставките на резервните части.

Напрежението е оправдано и притеснително в АЕЦ "Запорожие". Има опасения от ядрена катастрофа, подобна на тази във Фокушима, предупреди Касчиев и добави, че това, което може да помогне изглежда доста нереалистично - да бъде създадена демилитаризирана зона, на която руската страна да не може да се противопоставя. Но експертът подчерта, че МААЕ иска да остане в ядрената централа минимум една седмица и да остави постоянно представителство там.

Целта на руснаците е да откраднат централата и да я свържат да захранва Кримския полуостров - тази версия Касчиев счита за достоверно. Само по себе си това е много рисково и безпрецедентно начинание.
 

Коментари Напиши коментар

121

Свободен

преди 5 месеца

Здравейте американци!!? Кой кой кой дава на американците да се бърка в нашата. народна соц АЕЦ Козлодуй. това е последното което родителитени и руснаци построиха за българския народ за да имаме евтин ток !АЕЦ Козлодуй е платен от българския народ и е сопственост на НАРОДА и на България тук ще се слуша народа!!!

120

Знайко

преди 5 месеца

Касчиев на кой университет е професор? Аман от самозванци! И оня всезнайко с формата на горивните касети да се ограмоти, преди да се изхожда!

119

Анонимен

преди 5 месеца

Тя, нашата АЕЦ си работеше добре, но сега ще я зареждат партиите-ту с руско, ту с американско, а сега смесено. Не е нужно да гадаем за резултата. А защо руснаците ще крадат собствената си АЕЦ. Кой краде нещо свое. Укрите да са построили нещо. От тях светът може да купува само килъри и да се учи на далавери.Предатели на нацията подписаха и затвоиха АЕЦ-а, и сега същите пък умуват. ЕМБАРГООО-смях.