Снимка: БГНЕС

При първото презареждане на ядрено гориво в АЕЦ "Козлодуй", ако се стигне до такова през 2024-2025 г., то 3/4 от горивото ще бъде по руски дизайн, а 1/4 по американски лиценз. Toва заяви ядреният експерт и физик проф. Георги Касчиев пред БНТ.

Има заявени оферти от други неруски производители на ядрено гориво. Важно е да се каже, че френската компания "Фраматом" произвежда ядрено гориво по руски лиценз, докато американската компания "Уестингхаус" произвежда по своя разработка и свой лиценз, обясни експертът.

Всъщност, на база украинския опит, за който няма много публични данни, не е много ясно какво се случва при работа на АЕЦ едновременно с руско и американско ядрено гориво. Ако работата става само с руско или само с американско гориво, проблеми няма.

Още по темата
По думите на проф. Касчиев се търсят възможности за разнообразяване на доставките на ядреното гориво и на доставките на резервните части.

Напрежението е оправдано и притеснително в АЕЦ "Запорожие". Има опасения от ядрена катастрофа, подобна на тази във Фокушима, предупреди Касчиев и добави, че това, което може да помогне изглежда доста нереалистично - да бъде създадена демилитаризирана зона, на която руската страна да не може да се противопоставя. Но експертът подчерта, че МААЕ иска да остане в ядрената централа минимум една седмица и да остави постоянно представителство там.

Целта на руснаците е да откраднат централата и да я свържат да захранва Кримския полуостров - тази версия Касчиев счита за достоверно. Само по себе си това е много рисково и безпрецедентно начинание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase