Снимка: БГНЕС

1.3 милиарда евро очаква страната ни по Плана за възстановяване и устойчивост през есента, като България вече днес е подала първото искане за плащане. Това заяви вицепремиерът Атанас Пеканов след заседание на МС. Очаква се тези пари да направят по-устойчива икономиката ни. "Процесите трябва да се случват по-прозрачно", допълни той.

Още по темата

По думите му, приоритет в момента е и членството ни в Шенген, Еврозоната, но се налага сериозна организационна дейност и експертна работа.

Седем работни групи се движат по конкретни задачи. Сред най-важните работни групи е и таза, която се занимава със "Защита на потребителите", която трябва да осигури подготовката на всички процеси по бъдещото двойно обозначаване на цените, контролът по замяна на цените от лева в евро, информиране на потребителите.

Ключова е и работната група по комуникация. "Доброто информиране по отношение на еврото ще спомогнат на разсейване на страхове за ценово покачване и ще гарантира гладко приемане на процеса в бъдеще", допълни той.

"Искаме процесите да продължат без забавяния, нито спирания", допълни Пеканов и припомни, че редовният кабинет още е приел план за приемане на еврото от 1 януари 2024 г.

Според него, присъединяването към еврото ще доведе ползи за България - доверие в страната, ще подобри инвестиционния климат.

Пеканов уточни, че е важно да не оставаме в периферията на световните процеси.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase