Снимка: БГНЕС

Засиленият мигрантски натиск през последните няколко месеца ще срещне категоричния отговор на държавата. Полиция и армия ще пазят българо-турската граница заедно.

Още по темата

Това заяви служебният министър-председател Гълъб Донев в началото на днешното правителствено заседание, предаде БГНЕС.

Въпреки подозренията за съучастие, съм убеден в силната мотивация на полицейските служители и военнослужещите, които ще се включат в охраната на границата ни, допълни Донев.

Той отбеляза, че всички служби, чиято основна задача и функция е да гарантират националната сигурност трябва да активизират дейностите си за превенция на нелегален трафик, за да няма изненадани, когато 15-годишно момче с хуманитарен статут шофира автобус с 47 нелегални мигранти. Премиерът отбеляза и че българските институции трябва да си сътрудничат с Frontex.

Възлагам на МВР задачата да извършва строг контрол и наблюдение на пътищата, за които е известно, че се изпълнява трафик на мигранти, заяви министър-председателят, като отбеляза, че местните граждани са на ясно кои райони се използват от трафикантите и каналджиите.

Ще покажем, че сме способни да пазим границата си, която е и на ЕС, каза още Гълъб Донев.

Членовете на Министерски съвет почетоха с минута мълчание паметта на двамата загинали в Бургас полицаи - Йордан Илиев и Атанас Градев, които при опит да спрат автобус с нелегални мигранти, управляван от 15-годишен бежанец, загубиха живота си.

Тези мъже на дълга възстановиха компрометираната граница с цената на живота си, подчерта Гълъб Донев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase