Отива ли си парламентаризмът? Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентаризмът си отива, на вратата чукат много сериозни проблеми. Служебният кабинет ще управлява поне една година, след което България ще стане президентска република със силно възобновени връзки с Русия. Европа не може без руския газ, светът не може без него и ние ще сме първите, които ще използват славянското братство с Русия, за да получим право да ползваме евтина газ, както и да препродаваме на други страни. Държа да отбележа, че настоящата статия дава прогноза базирана основно на икономически обстоятелства и не отразява каквато и да е идеологическа нагласа.  

Парламентаризмът в България се провали и повече едва ли би имал шанс за огромно мое лично съжаление. Политическите партии се превърнаха в проводници на чужди интереси посредством олигархичните кръгове в страната, което създаде условия за чисто търгашество на национални интереси. Вече няма място за подобни експерименти на демокрацията и народът няма да ги позволи. На следващите избори ще има изключително ниска избирателна активност, което няма да доведе до създаване на правителство. И това ще е чисто инстинктивна реакция на хората с цел преодоляване на задаващата се криза свързана с високата инфлация, както и непосилните цени на тока и парното.

Президентската институция по своята идеологическа и конституционна същност олицетворява обединеното на нацията. Служебният кабинет, назначен от президента има за цел да организира следващите избори, както и да управлява страната, да я пази от тежки кризи и да взима отговорни решения свързани с опазване на националната сигурност. Тази формация не цели да удовлетворява идеологически пристрастия на избиратели, както да извършва политика угодна на спонсори и чужди интереси, каквото правят партиите. Следователно, служебния управленски орган е способен да взима чисто прагматични решения, които са в интерес на България без да рискуват, че могат да разочароват или очароват дадена група избиратели на идеологическа основа.

Войната в Украйна даде основание на силната американска пропаганда да обедини целия западен свят да наложат санкции на Русия и те го направиха. България също се хвана на това хоро, но истината е, че Европа не може без руските газ и суровини. Това единство вече е значително компрометирано и индивидуалната политика на отделни европейски страни ще става все по-отличителна. Последващите по-меки санкции от типа отказ на визи за руски граждани за европейски страни ще срещнат отпор от страните Италия, Гърция и Испания заради страх от загуби на доход от туристи. Какво остава за големите производители в Европа като Германия и Франция? Внасяха евтина газ и суровини от Русия, произвеждаха продукти с висока добавена стойност, разширяваха европейската общност и продава с огромни печалби. В един мерцедес няма кабели и суровини за повече от 2-3 хиляди евро, а се продава на пазара за 70 – 100 хиляди евро.

Новите алтернативни източници на енергия не могат да задоволят нуждите на европейските икономики, в света няма достатъчно газ, за да се справи без руски доставки. Америка е в недостиг, налага й се да внася, за да задоволи собствените й нужди. Германия и Франция със сигурност няма да спрат търговските си отношения с Русия, дори ще ги засилят като в даден момент няма дори да слагат срок на вдигане на подобно ембарго.

България в тези условия, бъдейки управлявана от служебна формация, ще направи икономически изгодни ходове. Изглежда нелепо от икономическа гледна точка да налагаме санкция на Русия като не купуваме газ, за да сме солидарни със целия западен свят, а в същото време да внасяме същите количества отново руски газ от други страни като Гърция, но със значими надценки. България ще се възползва от историческите си славянски връзки с Русия и ще договори по-изгодни условия от тези на страни като Гърция и нашата страна ще може да препродава газ на трети страни като генерира печалби.  

Това ще бъде много трудно осъществимо от партийно управление, което в своя многообразен микс свежда една търговска сделка до различен тип съображения, които са несъвместими с икономическата логика. Например, трябва да засилим търговските си отношения с Русия, защото някой е учил в руско училище и обича тази страна. Други пък са на обратния полюс, защото дядо им бил изпратен в Белене и за това са виновни руснаците тъй като те ни дивели комунизма.

В последствие, след като България преодолее тежката зима чрез възобновяване на доставки на руски газ, народът съвсем няма да иска повече парламентаризъм. Следващата година ще се проведе референдум и ще станем президентска република. Парламентаризмът няма да може да се справи в условията на тези глобални и тежки проблеми, които чукат на вратата.

С оглед на гореизложеното, България е много вероятно да стане президентска република, ще възобнови отношенията с Русия, ще получи изгодни условия за покупка на газ и ще препродава на други страни. Всичко това няма да се различава от това, което ще правят силните икономики в Европа. Относно острите вътрешни противоречия на основа русофили и русофоби, тези спорове ще минават доста по-меко на пълен стомах и на топло.
    
Автор: Николай Ников     

Николай Ников е учил „Международен бизнес“ в лондонския филиал на Американския международен университет в Ричмънд (American International University) и „Застрахователен и Риск мениджмънт“ в Сити Юнивърсити (City University Business School) в Лондон. Има също и докторантура по Икономика и Управление от ЮЗУ Благоевград.

След динамична кариера в лондонското сити се завръща в България и до 2012 г. е развивал кариера в сферата на финансите. Също така е бил главен координатор в направление „Управление на мултинационални застрахователни програми“ към AIG, Европа (Великобритания), Лондон.

В момента преподава Стопанска история и Основи на управлението Микро и Макро икономика; Маркетинг; Банково дело; Застраховане; Управление на Риска; Мениджмънт; Международни отношения; Международен бизнес; Икономика на човешките ресурси; Вътрешна бизнес/корпоративна организация и комуникация и Икономически и бизнес науки. Също така, развива бизнес в областта на индустриалното предприемачество.

Коментари Напиши коментар

Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.