Мартин Владимиров. Снимка: БГНЕС

Още не е решена енергийната криза в страната, а според специалисти, не е трябвало да отказваме танкерите с втечнен газ.

Според Георги Ангелов, страши икономист на Институт "Отворено общество", е било глупост да откажем танкерите, тъй като те ще струват милиарди повече след няколко месеца през зимата. По думите му още през април-май е трябвало да вземем 7-те договорени танкера, но и допълнителен азерски газ, както и всякакъв друг газ, за да може да имаме достатъчно.

Още по темата

"По-добре да имаме излишък и да продаваме, отколкото да имаме дефицит и да затваряме предприятия", посочи той пред Нова тв и допълни: "Не тези 7, а 17 танкера, ако можем, да вземем. Всичкият капацитет на Ревитуса и в Турция, ако можем да запазим, и после да изнасяме газ през Румъния към Унгария и Германия, където знаем, че е голям дефицитът и е скъп газът".

Освен оценка на решението на служебното правителство да се вземе само един танкер, Мартин Владимиров, енергиен експерт от "Центъра за изследване на демокрацията", потърси и причината за него: "За съжаление, не е добре новината, че само един танкер е резервиран. Вероятно не е имало големи възможности, защото когато е предложена офертата, вече терминалът в Ревитуса е бил резервиран до края на годината. А изисква се и търговски нюх от страна на "Булгаргаз" да договори  закупуване на слот от друга компания. Явно не е имало и особена политическа воля".

Според Владимиров сме изпуснали действия още в първите 6 месеца на годината. Той изрази мнение, че е трябвало да се сключи споразумени с Гърция за солидарност при спиране на доставките от основния доставчик "Газпром", така че да може да се използват наличните съоръжения, включително терминала в Ревитуса. "Същото споразумение можеше да се сключи и с Турция - междусистемното свързване го чакаме вече 10 години. И по-важно е да се търси дългосрочен договор на доставка на втечнен природен газ минимум за 12 месеца", добави експертът. И обобщи: "Имаме нужда от дългосрочно споразумение. И да не си слагаме всичи яйца в една кошница. Не е нужно да минаваме от едната зависимост в другата".

А като посочи, че руският газ е поскъпнал с 2000%, Георги Ангелов посъветва: "Всеки, който се отоплява на газ, трябва да премине на друго отопление тази зима". И според него да инвестираме в трафопостове, в кабели, в климатици, за да може мрежата да поеме натоварването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase