Снимка: БГНЕС

"Има огромни разлики в цената на дървата за огрев, дървесина на пазара няма, но това не е заради забраната за износ, тази забрана е популистка и не се спазва, камиони за Гърция и Румъния продължават да си карат.

Още по темата
Тази забрана не може да забрани износа на дървесина в Европейския съюз", заяви за БНТ Александър Дунчев от "Продължаваме промяната".

По думите му България има много по-голям внос, отколкото износ и 50 процента от добитата дървесина се кара по местното население.

"Тази година износът е спаднал до един процент от добиваната в България дървесина. Зад тази забрана се крие идеята да си върнем добрите отношения с Путин и руската газ", допълни Александър Дунчев.

Според него има недостиг на дърва за хората, които чакат в последния момент.

"Има единични случаи, това са определени стопанства, в момента има страхотно търсене, защото хората са се уплашили, че няма да има газ. Хората в Ихтиман няма да имат дърва заради натиск на фирма. Фабриките плащат много по-висока цена, конкурсите трябва да са много по-прозрачни", добави Александър Дунчев.

 

Коментари Напиши коментар

12

Шу Мфу Шите

преди 6 месеца

Най-големият популист всъщност е Дунчев ! Яд го е , че го и3дуxaxa от агенцията по горите и сега се пеняви като камила ...

11

Путин ли...

преди 7 месеца

Много просто е несъдържателно изказване..!!!Нищо не разбрах, нито лексиката е издържана, да не говорим за правописа.Факта е, че лесовъдите имат последната дума! В БГ няма осъдени за незаконно изсичане, всичко е пародия.Безкруполното нарушаване на горските екосистеми е част от сушата, която сполети европа тази година..Помислете "Путин", преди безмозъчно да изричате празни думи.

10

Алекс

преди 7 месеца

Под износ се разбира износът за държави извън ЕС,което е 1% от добиваната дървесина.Тази заповед има популистка стойност и нулева практическа.