Снимка: Президентството

"Шипка нашепва на всеки, който иска да прекроява българската история, че е направил грешен избор. Не може да има разделение в паметта българска, тя е съединение. Свободата и паметта са нашето спасение и обединение.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към стеклите се хора от цяла България на паметника на Шипка по повод 145 години от Шипченската епопея. Честванията на годишнината са под патронажа на държавния глава Румен Радев.

"Шепа оцелели опълченци слагат първия камък за този паметник точно преди 100 години. За да помним и знаем, че свободата не е дар, а възкресение на един народ, платено с живота на най-любимите му чеда“, посочи Йотова.

"Има един връх в България, който величествено се извисява над всички останали. Неговата височина не се измерва в метри. Няма мерна единица за  идеала и саможертвата, за  устрема към свобода и достойнство! Това е Шипка – върхът с „белите кости и кървавия мъх“ на българските опълченци, руси, украинци, молдовани, румъни, които повярваха във възкресението на българския народ и увенчаха края на Руско-турската освободителна война! Краят на една война, започнала още преди 260 години с малка книжка – история на един народ със славно минало, преминала през бунтове и въстания, озарени от огньовете на вярата и пламъците на събуждането“, изтъкна в приветствието си вицепрезидентът.

Илияна Йотова подчерта, че от Шипка, от българското опълчение започва славният летопис на българското войнство. „На Шипка днес си дават среща випуските на славни полкове, дали своята клетва именно на това място –клетвата пред родината отеква най-силно тук“, заяви вицепрезидентът.

Йотова беше категорична, че Шипка не е място за политически лозунги, които „вятърът безмилостно отвява“. „Шипка е нашата българска клетва. Олтарът на Родината не търпи власт и постове, лично облагодетелстване, пари и привилегии“, подчерта вицепрезидентът.

Илияна Йотова посочи, че на Шипка всеки прави избор за своя път, заедно с него и за общия – „дали нагоре заедно към високото, за да имаме успех, или надолу към апатията и самоунищожението“. „Шипка е единение и такава е българската съдба. Убедена съм, че българите сме силни, когато сме един до друг, а не един срещу друг“, изтъкна вицепрезидентът.

"На Шипка всичко е спокойно, защото преди 145 години героите на национално-освободителното ни движение ни завещаха мир и свобода“, заяви Йотова и благодари на всички, които са довели децата си на Шипка, за да им покажат откъде израсна пространството на българската свобода.

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 6 месеца

Йотовке , къде ти е (п)резидентчето , защо не е на Шипка , да не прихване Ковид ли , както обикновено ?!

33

Щирлиц

преди 6 месеца

Украинците си ги заврете някъде по-навътре.

32

За това различния

преди 6 месеца

От Българска нация-етнос от възродителния процес е бе да се обере и да се излекува с АК-47.