Снимка: Bulgaria ON AIR

"Този висок ръст на инфлацията, който достигнахме, се дължи на много фактори. Причините са както външни, така и вътрешни. Основната причина е високите цени на енергийните ресурси. Много сериозно тези ценови увеличения от началото на годината, се прехвърлиха върху цените на храните. Изгледите са, че вече сме достигнали върха на едно плато, което най-вероятно ще се задържи 1-2 месеца и към края на годината може би ще започнем да виждаме леко забавяне на инфлационния натиск", заяви икономистът Юлиан Войнов в студиото на "България сутрин".

Под думите на икономиста Михаил Кръстев основните причини са политиките на европейските централна банки, както в Европа, така и в САЩ.

Още по темата


"Основно се засили политиката на повишено парично предлагане по време на Ковид пандемията. България се опитва да копира тази политика чрез социално плащане. Ако влезем в много сериозна рецесия инфлацията най-вероятно ще се ограничи, тъй като ще се ограничи и потреблението, допълни той.

"Една значителна част от бизнеса печели от сегашната ситуация. Бизнесът, ако гледаме от гледна точка на електричеството, то е защитено. Въпросът е дали държавата трябва да се съсредоточи към всички бизнеси, или да помага само на тези, които изпитват най-сериозни трудности", коментира Войнов.

Мнението на Кръстев е, че нямаме справяне с бюджета, който сме заложили за 2022 година.

"При заложена инфлация от 4,5% в него, приходната част е едва на 47%, което означава, че няма достатъчно приходи от бизнеса. Това е много сериозен проблем, тъй като сме заложили огромни социални разходи в този бюджет и накрая ще се окаже, че просто няма пари. Проблемът за бизнеса е много сериозен, тъй като няма предвидимост", изтъкна икономистът пред Bulgaria ON AIR.

Войнов посочи, че в момента не е най-подходящото време да се правят сериозни инвестиции и да се взимат кредити.

"Най-вероятно ще видим намаляване на сделките, ако говорим за недвижимите имоти", смята той.

Икономистът Кръстев заключи, че инфлацията в потребителската кошница, която ползваме, е доста по-висока от данните, които обявяват НСИ, може би двойно на обявеното.

Коментари Напиши коментар

20

Meн

преди 1 месец

С тези икономисти и експерти сме цъфнали и вързали.

19

Готвят фалити

преди 1 месец

Престъпниците на власт вместо да ограничат ограбването на БЪлгарския бизнес и народ с цените на тока и горивата се кефят.Вероятно са гушнали милиони подкупи...За да им гарантират спокойствие престъпницит ена власт въведоха ограбване на народ а през бюджета за заплащане на компенсации на ограбваните от шайки разбойници ..ИЛИ Вижте кои са поименно ограбващите .. ЛЪжат че от ВЕИ имало голямо производство на ТОК> НЯМА Откъде ...

18

Анонимен

преди 1 месец

До Анонимен 14 - От 2012-а не съм виждал фиксирана лиха за целия период. Послед имаше за по 7-8 години, през 2013/14-а, а от 2020 насам, масово са за по 2 до 4 години. Говори се, че 2024-а ще ударяд 5%, а 2025 ще я почнм на 8-9. Сега, не знам какви пазарни гении сте събрани тук, ама обясни ми, как ще се спправим с това?