Снимка: Bulgaria ON AIR

Кога ще е готова газовата връзка с Гърция? С тоси въпрос на спешна  среща при президента Румен Радев бе служебният министър-председател Гълъб Донев, ресорните министри, както и представител на фирмата-строител от гръцка страна. Те бяха категорични, че проектът върви в срокове и до края на месеца август трябва да бъде готов.

"Приключването на този инфраструктурен проект е от изключителна важност. Останалите довършителни дейности като завършването и интеграцията за управление на проекта, ще бъдат довършени при пълна мобилизация както на строителите, така и на ICGB", изтъкна президентът Румен Радев, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Строителните дейности са на финалната права, а от фирмата-изпълнител се надяват в първите дни на септември проектът да е завършен.

"Ние сме си направи разчет във времето за това как да се случат нещата по най-добрия начин. Краят на август или началото на септември, не е чак толкова голяма отсрочката, но ще се постараем да бъде изпълнено всичко от наша страна", каза Антонис Митзалис от АВАКС.

"В момента сме в дискусия с "Булгаргаз" кога точно да активираме точката "Комотини" за приемане на азерския газ. До колкото ни е известно те имат сключен договор до края на септември", Теодора Георгиева от ICGB.

По-скептични относно развитието на проекта останаха от служебното правителство.

"Има един недовършен водопровод, който е противопожарен, всички видяхте пътя площадката. Има един канал, този канал е свързан сега текат работи да се включи канала", обясни министърът на регионалното развитие Иван Шишков.

На този етаp надеждите са природен газ да потече по тръбите в началото на отоплителния сезон.

"По график на 1 октомври по тръбата трябва да тече търговски количества газ. Това, което мен ме притесни малко, че нямаше детайлен график за всички дейности", обърна внимание служебният министър на енергетиката Росен Христов.

А строежа ще продължава да се следи всеки ден от отговорните институции.

Министър Христов ще инспектира газовата връзка следващата сряда.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase