Снимка: БГНЕС

Служебното правителство встъпи в длъжност на фона на енергийна и финансова криза, война. Може ли да се очаква от него смяна в курса на страната ни, прогнозираха икономистът Евгений Кънев и бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

"В началото наистина имаше едно много странно единомислие между това, което казваше президентът Радев и това, което идваше от Москва", коментира пред Нова тв Керемедчиев. По думите му държавният глава влиза в пряка конфронтация с БСП.

Още по темата

Евгений Кънев допълни, че забелязва тенденция, че кадрите в служебното правителство са основно хора от левия спектър, които обаче "не долюбват или не са в добри отношения в Корнелия Нинова". Според него това е заявка за завладяване на лявото пространство.

Двамата коментираха и интересите на Русия в духа на предсрочните избори у нас. "Видимо е, че и интересите на руската страна са насочени към това на следващите избори да има много по-приятелско настроени към Русия партии. Изказването при изгонването на тези 14 български дипломати беше, че едва ли не това правителство, което е загубило доверието – на премиера Петков, не се съобразява с желанието на българския народ да има близки отношения с руския народ", смята Милен Керемедчиев. По думите му се внася разцепление и възможност за проруско настроените партии, което се случвало с помощта на българския президент.

Евгений Кънев смята, че бъдеща коалиция между "Продължаваме Промяната", ГЕРБ и ДПС не е възможна, защото това би означавало, че ПП ще изневерят на своята кауза – борбата с корупцията. "Още повече, че "Продължаваме Промяната" се стремят и към левия спектър – център-ляво, където не е на ГЕРБ електоратът", смята икономистът.

Според него има сериозно разминаване между дела и думи при лидера на ГЕРБ – Бойко Борисов и този на БСП – Корнелия Нинова. Той твърди, че на думи Борисов е със Запада, а на дела – с Русия, докато Нинова била на думи с Изтока, но делата й показвали, че подкрепя Запада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase