Снимка: архив, БГНЕС

Природен газ ще има, но цената ще бъде висока. Това каза пред bTV Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно водно регулиране.

Още по темата
През август цената е висока и ще бъде малко под 300 лв. на мегаватчас. А след септември цената на газа ще падне, каза още Иванов.

Той посочи, че се очаква у нас да бъдат доставени над 1 млрд. куб.м. от Азербайджан, договорени отдавна, а освен това се водят преговори за още половин милиард.

Останалите количества се очаква да дойдат до страната ни с танкери, но остава проблемът с довеждащата инфраструктура.

Щабът, който беше сформиран от премиера, ще насочи усилията си за гарантиране на снабдяването и през следващата година, каза Иван Иванов и посочи, че е пропуснат моментът България да резервира слотове за доставка и затова сега ще плаща на по-висока цена.

Цената през август ще бъде малко под 300 лева на мегаватчас, предстои изслушване и заседание на КЕВР. Ще бъде утвърдена цената на газа, като е много вероятно това увеличение от 60 на сто, което "Булгаргаз" иска, да бъде потвърдено, посочи Иванов.

Той припомни, че цената на парното няма да бъде променяна до 1 януари, но трябва да се мисли за подпомагане на топлофикациите, защото няма да могат да платя задълженията си към "Булгаргаз".
 

Коментари Напиши коментар

152

Анонимен

преди 5 месеца

Благодарение на Радев, неговите харвардски измиленци и техните предтечи насадени в новото служебно правителство..

151

Анонимен

преди 5 месеца

До "УМНИ БЪЛГАРИ" 167Браво, съгласен съм, брауновият газ е спасението. Но въпроса е как се прави. Къде са архивите на Юл Браун , кой ги е прибрал след смъртта му Без тях истински браунов газ не може да бъде произвесен, фирмите които казват че го произвеждат лъжат те използват тривалентен водород което не е Браунов газ

150

Анонимен

преди 5 месеца

КЕВР да бъде зкрит защото не може да регулира пазара Цените , заплатите и пенсиите да минат на пазарен принцип без регулации Цените да са свободни Помощи за нки0й Заплати който каквато си договори Строг контрол на плащането на данъци и осигуровки( за нарушителите - затвор) Пенсии - според натрупаният дялов капитял (има справка в НОЙ за всеки осигурен Никакви помощи за бизнеса - който не може - фалира , има закон за фалитите