Служебното правителство създаде кризисен щаб, който ще решава в спешен порядък проблемите в енергетиката. Едно от основните притеснения на служебното правителство е насочено към финансовото състояние на "Булгаргаз". От дружеството поискаха от КЕВР увеличение на цената на синьото гориво с 60%.

Още по темата
"През юли влязохме във втора вълна на усложнение по газовата криза, доставките по "Северен поток" бяха нарушени. След март месец, сега беше рекордна цената от над 200 евро за мегаватчас. Затова цената, която беше входирана в КЕВР, беше толкова висока. Тя се формира месец за месец. Успокояващото в случая е, че се случва за месец август, когато консумацията е най-ниска", коментира председателят на Съвета на директорите на "Булгаргаз" Иван Топчийски в интервю на Виктор Дремсизов за "България сутрин".

Топчийски добави, че през следващите месеци ще бъдат използвани количествата от газохранилището в Чирен, които като себестойност са по-евтини.

"Също така от газовата връзка с Гърция ще получим в пълен обем газа на договорената цена. Ние и сега получаваме в пълен обем, но не по договорената цена. Получаването на Акт 15 и 16 за газовата връзка предстои през август, няма индикации за допълнително забавяне", уточни Топчийски пред Bulgaria ON AIR.

Той добави, че хранилището в Чирен в момента е запълнено на 48%, очакванията са да се спази регламентът за запълване на 80% до отоплителния сезон. Директорът на "Булгаргаз" посочи защо не могат да бъдат сключени дългосрочни договори за доставки на газ.

"Дългосрочните договори са за 10-20 г. Повечето договори за втечнен газ започват като валидност след 2-3 г. За момента трудно се получава обратна връзка от доставчиците, че биха сключили дългосрочни договори, защото имат определени количества, които предпочитат да продават на стокови цени, които са средносрочни", обясни Топчийски.

Той беше категоричен, че "Булгаргаз" не използва посредник, чрез който доставките на синьо гориво се оскъпяват.

"Думата "посредник" се използва, когато иска да се внуши нещо, ние ги наричаме търговци. От тях купуваме газ, те боравят с различни източници на газ, това е тяхната работа. В хипотезата, в която нямаме възможност да купуваме от "Газпром", се обръщаме към следващото звено по веригата. Нито в един  момент не сме пренебрегнали доставчик и производител и да сме сключили договор с посредник. Единствено сме стигнали до покупки от търговци, когато не сме могли да вземе газ от първоизточника. Ние сме закупували свободни количества в района", каза още Топчийски.

От думите му стана ясно, че от "Булгаргаз" не са спирали кореспонденциите с "Газпром".

"Искаме да бъдем изрядни в отношенията си. Писмено преди 3 седмици сме изпратили нашите позиции, докато има действащ договор, вратата е отворена - нито на всяка цена ще се изпълни или няма да се изпълни договорът", уточни шефът на дружеството.

А то към момента е на оперативна печалба.

"Подготвили сме кореспонденция с потенциални нови доставчици. Работим в съвсем променена обстановка, 7-те танкера са приети като оферта, при условие, че има трасе - за първия е подготвено такова. С политическа подкрепа може да бъде осигурена инфраструктурата. Терминалът от Гърция е напълно резервиран. В Турция има два терминала, където няма установен търговски процес и на по-високо ниво трябва да бъде подпомогната евентуална сделка", уточни Топчийски.

Прогнозата му е, че кризата няма да се реши следващите месеци, без значение кое е ръководството на "Булгаргаз" и кое е правителството.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase