Снимка: архив, БГНЕС

Ако служебното правителство възстанови преговорите с “Газпром”, това ще покаже, че България може да се наведе пред Русия, но няма да ни реши проблема, просто защото Путин спира газа, когато реши. Това заяви пред bTV депутатът от “Демократична България” (ДБ) Ивайло Мирчев, който е и заместник-председател на комисията по енергетика в 47-ото Народно събрание, цитиран от пресцентъра на ДБ.

Още по темата
Има много опции, смята Мирчев - и за Египет, и бартер, и енергийният министър работеше по всички тях, но връщането към “Газпром” няма да реши въпроса, дори ценово, казва той.

Макар да споделя притесненията на бизнеса, Мирчев задочно опонира на председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев за нарушени газови доставки към производителите. “От 26 април, когато “Газпром” едностранно ни спря газа, доставките за бизнеса не са спирали и за момент. Чирен е по-пълен от преди, макар и не по-пълен от газохранилищата в Германия”, каза Мирчев.

Той добави, че Унгария, която има голям договор с “Газпром”, въпреки това плаща един от най-скъпия газ в Европа. Затова евентуално възстановяване на отношенията на България с “Газпром” няма да ни помогне, а и действащ договор не пречи на Кремъл да спира газа на страни от Западна Европа, добавя Мирчев.

“Дали ще има газ в следващите месеци, зависи от служебното правителство. За да има газ за зимата, някой трябва да отиде при Ердоган, например и да се разбере с него, че определено количество газ от Иран или Турция може да мине през България”, каза Мирчев. Досегашното правителство е можело за двата месеца след края на април единствено да прави краткосрочни договори, а са необходими дългосрочни.

Мирчев отхвърли като спекулация твърденията, че няма как газ, докаран с танкери, да се доведе до потребителите у нас. Според него е единствено въпрос на цена как газът ще стигне до България. Той призова, ако е имало проблеми с определени доставки и посредници, компетентните органи да разследват, а не това да се използва за предизборна реторика.

Мирчев напомни, че ДБ до последно е правила опити за съставяне на правителство на разума в отиващото си Народно събрание, което да може да преведе страната през енергийната и останалите надвиснали кризи.

Незрялото политическо поведение на повечето партии в парламента по думите е провалило тази възможност и поставя въпроса пред всички какво ще се случи след изборите. “Притеснява ме истински какво ще се случи със страната ми, в която живеят децата ми. И не само за това дали ще има газ - България е една от най-малко зависимите в това отношение в Европа - притеснявам се след тези избори България да не завие геополитически в посока, която ще ни върне много години назад”, каза депутатът от ДБ.

Той се надява “Продължаваме промяната” (ПП) този път да проявят зрялост и приемат предложението на ДБ за предизборна коалиция на всички сили на протеста. По думите му миналата година е било разбираемо ПП да участват самостоятелно на изборите, защото това е било първото им явяване, но сега опасността е страната да навлезе в спирала от кризи. Освен това, каза Мирчев, промяната не е на ПП или на ДБ, а на цялата демократична общност, която трябва да е единна, за да успее.


 

Коментари Напиши коментар

213

1914

преди 1 месец

Абе свинкя. Нали ако някой иде да преговаря с Ердо веднага вашите медийни бухалки от кръга капитал ще му скочат че говори с диктатора. Хем боли хем сърби.

212

Еееееееееееееееееее!

преди 1 месец

А бе защо тия от ДСБ са толкова уродливи?!

211

ДОСТ

преди 1 месец

ЗА ДА ИМА ГАЗ НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ОТИВА ПРИ ЕРДОГАН. ОТИВАЙ ТИ. ИЛИ ИЗПРАТИ КИРО ПРОСТОТО И ЛЕНА.