Снимка: БГНЕС, архив

БСП ще отбележи 131-годишнината от началото на организираното социалистическо движение в България на Бузлуджа, което ще даде старт и на предизборната им кампания.

За 11:30 часа е предвиден митинга на партията, на който към социалистите ще се обърне Корнелия Нинова.

За присъстващите ще пеят Миро, Виво Монтана, Владо Димов, Цветан Бонев и Лилия Андонова.

Програмата започва от 10:30 ч. с поднасяне на венци и цветя на паметника на Хаджи Димитър, на барелефа на основоположниците на партията и на паметника на партизаните от Габровско-Севлиевския отряд.

"Отиваме на Бузлуджа с чувство за добре свършена работа. Подходихме много отговорно, бяхме диалогични, събрахме на една маса колегите, които не си говореха помежду си. Не го направихме само на думи, а изготвихме програма, предложихме 79 закона на Народното събрание, за да сме сигурни, че има мнозинство. Подходихме разумно и мъдро", заяви Нинова пред БНТ.

Според нея в последната година БСП се е променила и от партия, с която никой не е искал да разговаря, се е превърнала в единствената, която е могла да говори с всички.

"И го направихме водени от разбирането, че за България предстоят тежки месеци. За всяко семейство предстоят изпитания през зимата. Така че отиваме на Бузлуджа с чувство за държавническо и отговорно поведение, в опит да направим редовно правителство и да има редовен парламент, който да даде стабилност и сигурност. Имаше шанс за трети кабинет и точно, защото имаше шанс, ГЕРБ и ДПС дръпнаха "Има такъв народ“ от преговорите, за да провалят този шанс. Имаше управленска коалиция, която свърши най-важната задача, която си постави – да преведем България през тежките зимни месеци. Направихме го, като подкрепихме икономиката и я стабилизирахме, заделихме 22 млрд. за помощ на семейства и домакинства. Имахме и слабости и това е не добрата комуникация между нас. Случваше се "Продължаваме промяната" да обявяват решения, за които останалите партньори не бяхме чули, не бяхме обсъждали, научавахме ги от медиите и се налагаше след това да гасим пожари. Това беше грешка и в преговорите сега се опитахме да я поправим и се разбрахме за нов начин на работа на коалицията – предварително обсъждане и тогава обявяване на решенията", допълни Нинова.

Според Нинова икономическият растеж не е от износ на оръжия и на ток. Статистиката много ясно показва какво е – на първо място от повишаване на добивната промишленост, на второ от химическа промишленост и на трето – от преработка на метали.

"Никога не сме нападали първи президента. Но сме изненадани, от това, което прави президентската институция. Президентът поведе протеста срещу модела на ГЕРБ и ДПС. Той създаде "Продължаваме промяната" и ги изтласка към властта. Негови са думите "Ако имаше повече министри като Кирил Петков, България щеше да е различна държава", негови са думите "Гласувайте за новите партии". И още на първия месец след като създадохме правителство за смяна на онзи модел, започна канонада от критики", каза Нинова.

"Затова чисто и открито вчера заявих позиция – никой няма да скача върху гърба на БСП. Не казвам, че сме безгрешни. Но направихме и всичко възможно да променим този стария модел, за който президента ни поведе. А в последните месеци звучи еднакво с думите на представителите на този модел – ГЕРБ и ДПС вкупом срещу правителството. Съдете ни по делата", допълни лидерът на БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase