Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

БСП се показа като коректен коалиционен партньор, аз бих казал – като прекалено коректен, към „Продължаваме Промяната“ (ПП), защото ПП не бяха коректни към БСП. Това каза председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев в Стара Загора, цитиран от БТА.

Още по темата

Според него „Продължаваме Промяната“ като че ли съзнателно "закопаваха" БСП.

Той смята, че има риск на предстоящите избори да се получи сблъсък между ГЕРБ и ПП, а БСП да пропадне.

Знаете, че на всички избори е най-важно кои са двете политически сили, които правят големия сблъсък. Най-големият риск е дали ще можем да се справим като партия, да измислим наша алтернатива, посочи Станишев.
За съжаление в това правителство имаше заложени няколко основополагащи дефекта, които доведоха до неговия ранен финал, коментира още председателят на ПЕС.

Първо - нито един от спорните въпроси между партиите в коалицията не беше залегнал в програмата за управление, което доведе до това, че когато се сблъскваха с всяка противоречива теза в хода на управление, възникваше криза, посочи Станишев и добави, че това е довело до голямо напрежение между партиите.

Като втори проблем той посочи липсата на механизъм за изглаждане на спорове.

Трето – за едно коалиционно напрежение е изключително важна политическата култура. Ако не се уважават лидерите на партиите, се получава това, което се получи, добави той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase