Снимка: БГНЕС

БСП, по-скоро ръководството й, го раздава нещо като необходимия идиот, който в тази ситуация трябва да подържи мандата известно време. Това заяви пред bTV бившият председател на партията Михаил Миков.

„Политическите групи в Народното събрание се насочват към избори. БСП го раздава като „необходимия идиот“, който трябва да подържи мандата известно време. Когато политическия хоризонт на един политик е от сряда до петък, тогава единствената цел оставя някакво закрепване“, добави той.

Според него записът е ударил по достойнството на политиците, които участват в актуалния политически живот. "Недоверието в политиката, в политиците и в демократични институции е просец, който се развива дълго, а такъв тип поведение удря върху всички" смята Миков. Според него трябва да се отиде към избори, да се прелегимитира управлението. Ще бъде трудно и сложно, съпроводено с тежък социално-икономически процес, но се надявам, че ще се завърне откровенността между политици и граждани, добави той.

Миков настоя за повече откровеност към политиците за това какво очаква българите през предстоящите зимни месеци. "Трябва да им се каже какви лишения ги очакват. Скъпи сънародници, трябват лишения, не купувайте неща, които не са ви необходими. Този разговор отсъства, върти се някаква мандат, край него обикалят леко комични фигури...", обобщи социалистът.

Той не смята, че коалицията се е разпаднала заради пари, а защото е била изкуствено създадена. "Нямаше нещо ценностно, което да свързва тези хора освен властта и разпределянето на позиции. Това трудно можеше да бъде прикрито още в началото от тези пространни разговори в мола", посочи Миков. И сметна, че това правителство е уникално - ще си отиде, но така и не прие програма за управление. И настоя да се търсят общонационални приоритети, за пример даде демографията, обедняването и неравенствата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase