Снимка: БГНЕС/EPA

Стратегическото партньорство между България и Азербайджан ще продължи да се развива активно със специален фокус върху разширяването на енергийните и транспортните отношения.

Още по темата
Това обсъди премиерът в оставка Кирил Петков на среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев, която се проведе в президентската резиденция в Баку - "Загулба", съобщиха от правителствения пресцентър.

"Разглеждаме Азербайджан като важен партньор за диверсификацията на доставките на природен газ и за повишаване на енергийната сигурност в Източна и Югоизточна Европа", подчерта Кирил Петков.


По думите му заради своето геостратегическо положение България има важно участие в процеса на улесняване на енергийните, транспортните и търговските връзки в региона. В тази връзка бе изтъкната ключовата роля на завършването на интерконектора Гърция-България, усилията, които положи настоящото правителство в тази посока, както и важността на LNG терминала до Александруполис, в който България участва с дял от 20%.


Министър-председателят подчерта, че икономическото сътрудничество между двете страни и енергийните въпроси заемат основно място в общия ни дневен ред.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase