Снимка: БГНЕС

Има съгласие да се отвори изцяло нова процедура за избор на нов председател на КЕВР. Разписахме приблизително във времето и съобразявайки се с графика на работа на НС как трябва да изглежда това. Тази процедура може да приключи, съобразявайки се със законите и подзаконите на нормативните актове, в най-оптималния вариант - на 12 август.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като се срещна с представители на ПП, ИТН и ДБ.

"Обсъдихме вероятността и възможността, и необходимостта през това време да работи парламента. Председателите на парламентарни групи ще разговарят с депутатите си, ще търсят съгласие да се вземе решение в зала за отмяна на ваканцията между 1-ви и 15-ти август, за да може да се избере председател на КЕВР и да не оставим държавата в хаос. Да има функциониращ орган, който ще вземе за цената на енергоносителите, който трябва да въведе две тарифи - една за по-ниско потребление и за по-бедни хора, и една за по-високо потребление за онези, които топлят басейните и палатите си. Трябва да определим какво е енергийна бедност, за да помогнем на хората", обясни Нинова пред журналисти.

"Разбирайки цялата тази отговорност и, че не можем да оставим държавата в хаос, постигнахме съгласие за всичко, което ви казах", допълни тя.

Лидерът на БСП каза, че преговорите продължават така, както са били определени.

"Днес всички заявиха, че ще дадат окончателния си вариант на програмата. Събота и неделя обобщаваме. В понеделник ще имаме програма. След това продължаваме както сме казали - структура и персонален състав на МС", каза Нинова и добави: "Поискахме тази спешна среща предизвикани от новата ситуация от вчера. Първо и най-важно е да не оставяме държавата в хаос по темата КЕВР, цени, инфлация, доходи, енергийно подпомагане на бедни хора."

Тя обяви, че БСП ще задържи мандата поне до 15-ти август.

"Върви антикорупционният закон. Знаете, че е приет в комисия. Другата седмица - в зала. Там няма голям проблем. Изборът на председател на КПКОМПИ върви по план", каза Нинова.

Кандидатура за нов председател на КЕВР не е разглеждана.

"Ние като мандатоносители сме изправени пред сериозен избор - от една страна не можем да бъдем причина за хвърляне на държавата в хаос. Трябва да проявим държавничество и отговорност за избор на шеф на КЕВР. От друга страна не е морално да държим този мандат безкрай, без да има правителство. Трябва да сме честни към хората, да кажем: "Направихме всичко възможно, не се получава, отиваме на избори" или "Направихме всичко възможно, имаме правителство, продължаваме по план работа."

"На предварителните разговори получихме принципно съгласие", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase