Снимка: БГНЕС

Президентът час по-скоро да насрочи предсрочни парламентарни избори, призова председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от парламентарната трибуна.

"Държавата е на ръба на пропастта", заяви Карадайъ. В разгара на световна енергийна криза, когато доставките на горива са блокирани, а Брюксел зове да пестим 15 процента от газа, България остана без най-важния си регулатор - Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), посочи той.

"Оказа се, че както цялата "власт на промяната", и КЕВР е зачената в грях и лъжа, председателят ѝ е избран в нарушение на Конституцията, така както, прегазвайки основния закон на страната, Кирил Петков влезе в Министерския съвет, за да употреби властта в интерес на себе си и приятелския си кръг", коментира председателят на ДПС, цитиран от БТА.

Още по темата
По думите му незаконните решения са станали основен закон.

"Вместо премиерът в оставка да е в парламента да търси изход от патовата ситуация, той отиде в Азербайджан да договаря газ, без кабинетът да е обявил каквато и да е стратегия за решаване на енергийната криза", отбеляза Карадайъ.

"Енергетиката е в колапс, бизнесът - в ступор, хората - в ужас как ще вържат двата края", коментира още лидерът на ДПС. Според него Планът за възстановяване не само буксува, но и ще бъде “орязан най-вероятно с още един милиард заради скандалната ви сделка с офшорката Gemcorp", обърна се той към управляващите.

България вече е в тежка политическа криза, коментира още Мустафа Карадайъ. По думите му белезите за това са, първо, че "има министри, няма власт, всеки член на кабинета спасява собствената си кожа". Преговорите за кабинет изкуствено се протакат, не за да се определят приоритети, а да се приемат нови репресивни органи преди избори, посочи на второ място той. "За всички е ясно каква ще бъде новата роля на Бойко Рашков в КПКОНПИ и чия бухалка ще бъде там, естествено, пак в нарушение на Конституцията и законите на страната, защото това беше условието изобщо да се водят преговори за съставяне на правителство с третия мандат", каза Карадайъ.

"Изходът е само един и ние от ДПС ясно го заявихме - незабавно разпускане на 47-ото НС и предсрочни избори наесен, а не, както днес чуваме, с болшевишки прийоми от времето на правителството на Жан Виденов да задържат властта, както тогава се казваше - до кръв”, заяви председателят на ДПС. "Дори и четворната болшевишка коалиция отново да излъчи правителство, неговият живот ще бъде не повече от шест месеца", смята лидерът на ДПС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase