Снимка: БГНЕС

Приключи срещата между БСП и "Продлъжаваме промяната".

"Първата среща с ПП мина добре. Утвърдихме програмат, която съставихме преди две седмици заедно. Не сме коментирали структура и персонален състав на Министерски съвет докато не минат разговорите ни с "Има такъв народ" и "Демократична Бълтария". След това ще имаме втори кръг от разговори по структура и персонален състав, след като се уверим, че имаме мнозинство по управленската и законодателната програма", каза след консултациите Корнелия Нинова пред журналисти.

Още по темата

"Колегите от ПП поставиха едно искане - мандатът да бъде държан колкото е необходимо, за да бъде прието антикорупционното законодателство, законът за КПКОМПИ и да бъде избран Бойко Рашков за председател", допълни лидерът на БСП.

"Разбира се, ние ще изслушаме всички искания, всички условия, на всички партньори. След това ще търсим съгласието по останалите въпроси. За нас най-важно е да приемат и препотвърдят управленската програма", каза Нинова.

Днес за консултации ще бъдат потърсени "Има такъв народ", вероятно срещата ще е утре. "Демократична България" са пожелали да бъдат последни.

Асен Василев заяви пред журналисти, че все още не са обсъждани варианти за лидер.

Запитан дали възстановяването на връзките с Русия и договорът за природен газ с "Газпром" не са червени линии за ПП Василев отговори: "Ние и в момента имаме договор с "Газпром", който "Газпром" не изъплнява. Ако "Газпром" започне да изпълнява договора, това, разбира се, трябва да бъде обсъдено от състав на Министерски съвет."

"Отношенията с Руската федерация към ден днешен не са прекъсвани - има българско посолство в Русия и руско посолство у нас", допълни той.

Нинова бе категорична, че въпросът за Русия и руските доставки на природен газ е приключен, тъй като е записан в управленската програма.

"ПП поеха ангажимента да помислят по този въпрос и да дадат името на вторите разговори, едва след като се уверят, че сме осигурили мнозинство за програмата", каза Нинова относно името на следващия министър-председател.

От "Продължаваме промяната" също така са пожелали програмата да бъде оставена отворена за предложения от "Има такъв народ".

"Спокойно, всичко ще е наред", увери лидера на БСП.

"Търсим мнозинство. Всичко ще бъде нормално и аргументирано. Искаме работещ парламент и да посрещнем тежката зима, която ни чака. Ако се получи, получи. Ако не – отиваме на избори", заключи Корнелия Нинова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase