Снимка: БГНЕС

"Вървим към предсрочни избори, но не категорично. Главен въпрос е кое ще надделее - дали убедеността на ПП, че държавата се нуждае от правителство, а не от избори, които могат да произведат по-сложна картина, или това, че ПП е в моментен подем, а това е удобен трамплин за отиване на избори. Всичко зависи от това дали ПП ще избере държавния или партийния интерес". Това каза пред БНР Първан Симеонов, социолог от "Галъп" и политически анализатор.

И предупреди, че ако има предсрочни избори и на тях има ниска активност, то тя ще е ниска сред електорати, които не са мотивирани.

"Не съм оптимист, че изборите ще произведат нещо различно. Не съм и песимист, защото съм политолог и знам, че това е политика. Политиката изисква компромиси, а не непримиримост... След едни нови избори може да има патова ситуация между прогресивно-либералния сектор в лицето на ПП и на ДБ, на БСП също, и между по-балкански сектор като ГЕРБ, ДПС. Тогава ще имаме и по-силен Костадин Костадинов. Единственият ключ ще бъде евро-атлантизмът. Войната прави така, че стават възможни мнозинства, в които ГЕРБ и ДПС излизат от изолация. Спира да е важно дали са мафия, а става важно, че се кълнат във вярност на Запада".

Анализаторът допълни коментар във връзка с подписания днес двустранен протокол със Северна Македония:

"България трябва да контролира изпълнението на всеки един етап и трябва да внимава за новата история. Затова е важно какви политици ще управляват България - дали ще са политици с характер, или такива, които дават всичко възможно, за да се харесат на западняците. Българският интерес е синхронен с колективния западен интерес".

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 6 месеца

Некатегорично се пише слято, Нелченце.

13

Анонимен

преди 6 месеца

Защо ПП не искат избори, много е просто - октомври газа ще е надвойна цена, а може и да го няма изобщ, също дотогава и петрола може да ни спрат и директно отпадат от парламента.

12

Ясно е пределно

преди 6 месеца

Главен въпрос е кое ще надделее - дали убедеността на ПП, че държавата се нуждае от правителство, а не от избори. Какъв анализатор си ти? Многократно няколко лица от ПП, начело с този сабрутев казаха, че коалиция с итн няма да има. С дб и бсп не им стигат и то с много. Колко по-ясно е да е, че искат избори. По-скоро искат да хвърлят горещия картоф в ръцете на Радев. За есента да има кой да псува народа. Те ще перат и и да до изборите.