Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Общ преглед

Както знаете, провеждам консултации с всички парламентарно представени политически сили в търсене на обединенине около отговорни национални цели и приоритети. Очакваме да се оползотвори последната надежда - третия мандат за съставяне на правителство в рамките на сегашния парламент.

Това заяви президентът Румен Радев по време на първите консултации от днешния ден с партията на Кирил Петков и Асен Василев "Продължаваме промяната".

"Явно след прокараните нови червени линии това не е лека задача", каза още Радев. "Но и политиците и в парламента, и в правителството са там по волята на българските граждани, които очакват диалог, компромиси и разбирателство, така че да се решат техните проблеми, които в условията на една глобална политическа и икономическа криза растат с всеки изминал ден. Инфлацията и цените, особено на горивата, правят живота все по труден.

Още по темата
"Вие знаете, че липсата на дългосрочен договор за доставка на газ вещае студена зима и колапс за бизнеса. Пътищата могат да останат не само без ремонт, но и без зимна поддръжка. Лихвите растат, много от законите по плана за възстановяване и устойчивост не са внесени в парламента. Можем да изброяваме още много, много резултати от тези кризи и тяхното влияние върху българите. Но за да се справим с всичко това ни трябва работещ парламент. Необходимо ни е не просто сделка за ново правителство, а ефективно управление със стратегически хоризонт, което да изпълни необходимите реформи", допълни президентът.

И добави, че е много важно да се чуе мнението на всички партии от парламента и запита представителите на ПП: "Има ли според вас потенциал 47-мото Народно събрание да излъчи управление, което да се гради на споделени ценности? Готова ли е Продължаваме промяната да участва и подкрепи правителство с мандата на друга политическа сила?"

Радев отбеляза, че мнението на ПП е важно, тъй като тя е най-голямата партия в парламента.

"Искам да заявя, че ние осъзнаваме отговорната позиция, в която сме", отговори лидерът на ПП Кирил Петков.

"Искам да ви уверя, че част от най-страшните сценарии, които се вещаят от политическите анализатори, са вкарване на допълнителен страх в обществото, защото знаете, че азерския газ потече на 1/3 от цената на предишните ни доставчици, а индустриалното ни производство бележи рекорд. Да, инфлацията е там, но реално правителството до този момент, въпреки всичките кризи, се справя много добре."

"Осъзнаваме, че политическа криза в този момент трябва да се избегне на 100%", категоричен бе Петков."Осъзнаваме, че единственото нещо, което не трябва да се направи, е политики от сорта на 2 млрд., които дадохме на хората под формата на пенсии и намаляване на цени на основни стоки, да не отиде в ръцете на 8-10 човека."

"Ние сме тук да заявим цялата си готовност да сме максимално диалогични. Да направим всичко възможно да има България работеш парламент и правителство. Единственото, което не сме готови да направим, е да дадем всички обществени средства на шепа хора, които реално да ограбят населението", заяви премиерът в оставка.

Той добави, че много зависи при кого ще отиде третия мандат.

На въпрос на президента дали ПП са готови на диалог с всички партии от сегашната коалиция, Петков отговори: с абсолютно всички народни представители от всички политически партии, които могат да взимат сами решения и не са зависими от задкулисни сили, които не са в парламента. Ако изберете наш коалиционен партньор, сме готови да подкрепим тези разговори, допълни Петков.

 Какво каза още президентът Радев вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар