Снимка: архив, БГНЕС

Депутатите се скараха за срока за предложения между първо и второ четене на приетите вчера промени в Закона за съдебната власт, с които европейските делегирани прокурори се обособяват в самостоятелна структура. Хамид Хамид от ДПС получи наказание "забележка" заради обидни квалификации към Настимир Ананиев от "Продължаваме Промяната".

Първо Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС поиска удължаване на срока на 14 дни, което беше отхвърлено. След това председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова предложи срокът да е 7 дни, което също не срещна подкрепа в пленарната зала. Тя се аргументира с това, че за пет дни - срок, който изтича във вторник, е недопустимо и невъзможно да се предлагат изменения в Закона за съдебната власт.

От "Продължаваме промяната" (ПП) коментираха, че с процедурни хватки опозицията се опитва да предотврати приемането на закона на второ четене.

Настимир Ананиев от ПП посочи, че вчера залата е изразила своето мнение. Срокът от пет дни е напълно достатъчен, заяви той. Разбирам, че от ГЕРБ и ДПС вчера направиха всичко възможно този законопроект да бъде забавен, да не бъде гласуван, да не бъде приет, коментира той. Ананиев изрази надежда всички останали, които искат все пак нещо да се случи в посока съдебна реформа и европрокуратура, да не подкрепят удължаване на срока.

"Моля да не допускате тук от тази трибуна провалени политически цветарки, които са управлявали с Борисов и то успешно, негови ортаци по шкафчета, тук да раздават морал", каза в отговор Хамид Хамид от ДПС. Вчера дебатът беше изцяло по същество, беше юридически и никой не се е старал да забавя приемането на никакъв закон, възрази той. Хамид призова да не се позволява на "долни лъжци" да ръсят обиди.

Именно за втората квалификация към Ананиев той получи наказание от председателя на Народното събрание Мирослав Иванов.

Председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че има стенограми и видеозапис от вчерашното заседание и попита с какво Хамид е излъгал. "Възразявам срещу наложеното наказание и предлагам Миро Иванов да бъде наказан, защото позволява от тази трибуна Ананиев да лъже най-нагло и безогледно", каза Карадайъ, цитиран от БТА.

Председателят на парламента му отговори, че единственото, което прави, е да не толерира език на омразата и обидни думи. Много съжалявам, че за седем месеца не сте запомнили моето име, то е Мирослав, не се казвам Миро, обърна се той към Карадайъ. По-късно Карадайъ се извини от трибуната на Мирослав Иванов, че е използвал краткото му име.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase