Снимка: БГНЕС

ГЕРБ нарушиха конституционното изискване кандидат за премиер да получи от президента втория проучвателен мандат. Това каза пред БНР доц. Наталия Киселова, специалист по конституционно право.

"Редно беше да имат кандидат, както изисква Конституцията, а той да каже, че връщат мандата. Конституцията не е предвидила за всяко нещо санкция, но ние сме обръгнали толкова на неспазване на правилата, че ходът на ГЕРБ мина между другото.

Още по темата
Текстът в Конституцията - член 99, ал. 2 е ясен", уточни тя.

По думите ѝ президентът може да направи и втори кръг от консултации, но трябва да знае, че от днес  текат 7-те дни, в които трябва да определи парламентарната група, която да предложи кандидат за министър-председател.

"Ако внимателно се чете тълкувателното решение на Конституцията, тези 7 дни са и времето за определяне на кандидат-премиер", добави експертът по конституционно право.

Според доц. Киселова как ще подходи президентът Румен Радев при връчването на третия проучвателен мандат зависи от това в коя партия вижда повече възможности да разговаря с "Има такъв народ" и кой има способности "да ги опитоми".

"Говоренето, че партиите ще губят от влизане в ново правителство и това ще им се отрази на резултатите на следващите избори, е грешно", подчерта тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase