Европейската комисия прогнозира по-добро от очакваното представяне на българската икономика през тази година с растеж на БВП от 2,8%, а догодина той се очаква да бъде 2,3%. "Евростат" публикува данни, според които за първи път България е водеща в ЕС по ръст на индустриално производство.

Още по темата
"Освен първото място на България през май като ръст на индустриалното производство то е и 5 пъти по-голямо от това в ЕС. Икономиката си отдъхна от хватката, в която се намираше последните години, проектирана и от възстановяването от ковид пандемията, плюс мерките на правителството от последните месеци, енергията на бизнеса дадоха своя резултат", коментира зам.-министърът на икономиката Димитър Маргаритов в студиото на "България сутрин".

Той посочи също, че очакванията за инфлацията през 2023 г. са да намалее почти двойно спрямо тази година и да бъде 6,8%.

По-евтин хляб

Цената на хляба и малките магазини в страната вече е намалена след мярката за 0% ДДС.

"Цените по веригите намаляха с 20% още след приемането на промените, а от 9 юни, когато законът влезе в сила, забелязахме, че тази тенденция се случва и в по-малките магазини, някъде е 17% намалението, това зависи от самото начисляване на ДДС", подчерта Маргаритов пред Bulgaria ON AIR.

Данните на Комисията за защита на потребителите показват, че с 15-20 ст. масово е поевтинял хлябът в цялата страна. А там, където цената не е коригирана, търговците ще усетят реакцията на потребителите.

"Санкциите ще ги дадат потребителите, те ще купят там откъдето е по-евтино. Това ще покаже, че са били в сивия сектор. Няма причина цената да остане същата и да се оправдае с по-високите производствени разходи, защото те не са нараснали последните 2 месеца. Коректността надделява за момента", заяви зам.-министърът на икономиката.

Отстъпката за горивата

Масово в страната бензиностанциите дават отстъпката от 25 ст. за литър гориво.

"В България цените на горивата на дребно са най-ниски в ЕС и то без отстъпката. В последните дни някои бензиностанции обявиха, че ще прилагат отстъпка и за горивата, които не са по схемата. Ако досега в картите за отстъпка тя е била 5 ст., сега ще бъде 25 ст.", съобщи Маргаритов.

По думите му обаче таван на цените на горивата не е удачен.

"Това би трябвало да се случи, когато има екстремна икономическа обстановка, каквато в България няма в момента. КЗП със своите 100 инспектори в страната няма да може да осъществява ефективен контрол. Може някой да затвори магазина и да продава от склада на по-висока цена, тогава ще се създаде излишно обществено напрежение", уточни Маргаритов.

Крие ли рискове изравняването на еврото с долара?

Според зам.-министъра на икономиката съотношението евро-долар няма да повлия негативно върху икономиката и бизнеса в България. "Не мисля, че това радикално може да повлияе на оборотите на бизнеса, на производството. Поевтиняването на еврото би могло дори да доведе до по-голяма динамика в производството", прогнозира Маргаритов.

А за да се запазят положителните тенденции в икономиката, гостът се надява на стабилно правителство и да не се стигне до предсрочни избори.

"Надявам се да има парламент, стабилност, разум и воля. Всички, и опозицията, да си дадат сметка, че тези положителни тенденции трябва да бъдат подкрепени. Да видим положителното, да свалим черните очила и да търсим изход от кризата в положителните тенденции, които въпреки политиците икономиката постига", пожела си Маргаритов за финал.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase