Снимка: БГНЕС

"Изключително важно е да се върнем към нашите възрожденски корени на народ, който е добродетелен, проявява човеколюбие и солидарност към другия". Това заяви пред БГНЕС Петър Стоянов, президент на Република България (1997-2002 г.).

Стоянов коментира случващото се в Украйна, съдбата на бежанците и солидарността на българите.

"Тази брутална агресия, колоните бежанци – предимно жени и деца, които не знаят дали ще се върнат в жилищата си повечето, от които са разрушени, това наистина засегна дълбоко българския народ. Трябва да кажа, че колкото е важна помощта на нашите доброволци, на нашите съграждани за украинците, толкова е важно да се осъзнае, че помагайки на украинците, ние всъщност помагаме на себе си", каза той.

Стоянов добави, че по този начин ние даваме най-добрия пример на нашите деца и на нашето общество. Човешката солидарност е тъканта на всяко едно общество. Когато тази солидарност надхвърли националните граници, когато помогнеш на човек в беда просто така, защото е човек и защото е в беда, това вече приобщава нас българите към най-сериозната, най-осветената европейска хуманистична традиция. Затова е много важно примерите на солидарност на хората да бъдат съобщавани, да бъдат известявани на българското общество. Имаме нужда от добри новини, имаме нужда от добри примери".

На въпрос дали трябва да насърчаваме хората, които искат да помагат, Стоянов заяви: "Убеден съм, че доброто трябва да бъде насърчавано и трябва да излиза на преден план. Ние се уморихме от тежки, негативни, бих казал даже от кошмарни новини. Имаме нужда от такива добри примери".

Бившият президент заяви, че за него най-умилителни са тези дарения по 20 лв., хора които са купили по два шампоана и два сапуна. Малко нещо, с което искат да помогнат на един украински бежанец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase