Снимка: БГНЕС

Външно-търговската политика се прави от Брюксел със закон. Република България не може да въвежда никакви мита и никакви акцизи. Тя може да предлага, а Брюксел решава. Трябва да се обложи с по-висока печалба "Нефтохим", ако има по-висока печалба. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от БСП Румен Гечев по повод предложението на ГЕРБ за пределна цена на литър гориво, предаде репортер на БГНЕС.

Депутатът подчерта, че даже и да реши Брюксел да увеличи митата, всяко мито увеличава цената, а не я намалява.

"Какво ще стане с бензина и дизела като му сложите мито 5% или 10%, къде отива това мито? Как така ще въвеждате мита и ще намалявате цените? Това е изумително, нещо нечувано", обърна се депутатът към ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Това левче е предизборно, то противоречи на икономическия разум, поради следната причина“, заяви Гечев и допълни, че добивът на един барел петрол в Саудитска Арабия струва между четири и шест пъти по-евтино като производствени разходи от петрола в Сибир. "Петролът в Сибир е на дълбоко, в Саудитска Арабия е плитко, поради което производствените разходи са по-ниски", каза той.

"Ако производителят на петролни продукти има по-ниски производствени разходи, поради по-евтиния петрол, неговата печалба би следвало да е по-висока, не е ли така?

Народният представител от БСП допълни, че многократно е питал бившия финансов министър Владислав Горанов защо няма нито една стотинка печалба от "Лукойл" а отговорът е бил, че са на загуба. По думите на Гечев това е единствената рафинерия в света, която е била на загуба в продължение на 12 години и сега за първи път е на печалба с около 10 милиона лева.

По-рано ПГ на ГЕРБ-СДС внесе в деловодството Проект за решение на Народното събрание за определяне на пределни цени на моторните горива. Опозицията предлага решение, с което да се задължи Министерският съвет да въведе механизъм за определяне и прилагане на пределна цена в размер на 2,70 лева за литър на бензин А95, газьол, или дизелово гориво, и природен газ в газообразно състояние – метан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase