Снимка: БГНЕС

"Капитан Андреево" е отвличане на вниманието - един проблем, който преди много години е трябвало да бъде решен, който е решен на 80%, трябва още 20 да се реши. В един момент някой решава да пренареди играчите на границата и затова сега е цялото отвличане на вниманието".

Още по темата
Това каза пред БНТ Емил Димитров, председател на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата в 44-ото Народно събрание.

"Проблемът е, че имаш структура, която работи доста време и дори Европа не е намерила нарушения в тях и изведнъж решаваш да ги пренаредиш. А това, че ние сме граница на ЕС и влизат много стоки - това какъв документ ще издадеш и как ще ги допуснеш в Европа е важно. В крайна сметка се оказа, че има един пиар - за отвличане на вниманието", отбеляза Емил Димитров.

Според него би трябвало държавата да упражнява контрол, но навсякъде в Европа фирми упражняват този контрол, а държавата контролира тях.

Емил Димитров каза, че има случаи на камиони, които са пристигали в Лондон без да са регистрирани там, а са минали през България, като много от тези случаи се разследват.

Той подчерта, че всяко правителство е заложник на митници, граници, данъчна администрация, случили се при предходното. Посочи, че не защитава фирмата, която е била и тази, която евентуално иска да встъпи. Според Емил Димитров работата може да се подобрява, но не на принципа "дайте да махна вас, за да дойда аз".

"В крайна сметка качествените хора напускат системата, чувстват се обидени и после не искат да се върнат", каза още Емил Димитров.

По думите му за последната година и половина в държавната администрация идват нови хора и уволняват старите и това става от политическите централи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase