Снимка: БГНЕС

Отлага ли се съдебната реформа, коментира ред БНТ конституционният съдия и бивш служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов.

Според него не е изненада решението на ВСС за главния прокурор Иван Гешев, защото разположението на силите в съда предполагаше този резултат.

По думите му самата инициатива е изиграла важна роля, защото дълго време се е твърдяло, че главният прокурор е недосегаем.

Още по темата
"За мен е удовлетворително, че и Конституционният съд, и Върховният административен съд потвърдиха правото на министъра на правосъдието да може да задвижва такава процедура. В нея няма никакво нарушение на разделението на властите, защото както се видя ВАС като орган за управление на съдебната власт е единственият, който може да се произнесе по същество и той взе своето решение", заяви Янаки Стоилов.

Това е един превантивен сигнал по отношение както на сегашния, така и на бъдещите главни прокурори - че има механизъм, при който мандатът на главния обвинител може да бъде подложен на преценка заради тежки нарушения и неизпълнение на задълженията, смята Стоилов. Той коментира думите на Иван Гешев, че аргументите срещу него са "правно нищо":

 "Не искам да влизам в тази полемика, защото я водех като министър на правосъдието - достатъчно ясно съм заявявал своите позиции. Мисля, че всеки човек на такава висока позиция дори и да не става дума за съставомерни деяния, дължи публичен отговор на някои въпроси."

Предложението за разследващ главния прокурор орган не налага конституционни промени, а предвижда на длъжността да бъде назначен съдия, изпълняващ длъжността на прокурор.

 "Конституцията съдържа механизъм, който дори не предполага да се стигне до обвинение за престъпление, за да е търси отговорност от лицето, което ръководи системата на прокуратурата", уточни юристът.

Стоилов изрази притеснение, че в парламента все още няма задвижена процедура за излъчване на членове на ВСС. Времето в живота и политиката е много важно, защото всяко действие, предприето в неподходящия момент може да доведе до тежки последици, коментира той.

По думите му съдбата на това правителство е свързана именно с недооценяването на ролята на времето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase