Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев заминава на посещение в Черна гора по покана на държавния глава на Балканската държава Мило Джуканович, съобщиха от президентството. Посещението на Радев ще бъде на  11 и 12 юли като той ще се върне в София в сряда късне вечерта.

По този начин Радев ще забави и връчването на проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ поне до сряда. Партията на Бойко Борисов вече обяви, че веднага ще върне мандата неизпълнен, защото иска максимално бързо да има предсрочни парламентарни избори.

Радев обаче иска да остави време на сегашния парламент преди да назначи служебен кабинет.

"Дълбоко вярвам, че институциите могат да постигат резултати, а осъзнатият национален интерес е на първо място. Очаквам от правителството да разработи и да подготви за внасяне в Народното събрание законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, за да не продължава България да губи време и средства“, каза Радев в петък при връщането на неизпълнение мандат за правителство с премиер Асен Василев.

В Черна гора българският държавен глава ще бъде посрещнат с официална церемония от черногорския си колега в президентския дворец в историческата столица Цетине. Двамата ще проведат среща „на четири очи“ и ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации, след което ще дадат съвместна пресконференция.

Задълбочаването на двустранното сътрудничество в икономиката, образованието, науката, иновациите и технологиите, партньорството в сферата на сигурността и отбраната, регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа, както и европейската перспектива на Черна гора се очаква да бъдат във фокуса на срещите на президента Румен Радев по време на официалното му посещение.

В Черна гора българският държавен глава ще разговаря и с председателя на парламента Даниела Джурович, както и с министър-председателя Дритан Абазович.

В сградата на черногорския парламент Румен Радев ще открие изложбата "Черна гора и България 1878-1918 г." – съвместен проект на държавните архиви на България и Черна Гора, която представя исторически документи за двустранните отношения.

По време на официалното си посещение в Черна гора президентът Румен Радев ще бъде придружаван от съпругата му Десислава Радева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase