Снимка: БГНЕС

В момента това, по което работим, е програмата на нов кабинет, коментира началникът на кабинета на премиера Кирил Петков в оставка Лена Бориславова на излизане от сградата на Народното събрание, цитарана от БТА.
В парламента се състояха експертни разговори между „Продължаваме Промяната“, „БСП за България“, „Демократична България“ и независимите депутати, напуснали парламентарната група на „Има такъв народ“.
Днес това, което обсъдихме, е да имаме много ясно разписани законите по Плана за възстановяване и устойчивост, както и съдебната реформа като ключов приоритет особено в посока антикорупция, заяви Бориславова.

Още по темата

Това, което очакваме с нетърпение, е да бъде стартирано общественото обсъждане на новия законопроект за изменение на Закона за съдебната власт, където ще се предвиди механизмът за разследване на главния прокурор, посочи тя. Бориславова добави, че в момента се работи усилено по финалните детайли в Министерството на правосъдието. По думите й това е работа в резултат на двумесечни усилия и всеки момент ще бъде качена за обществено обсъждане.

В отговор на въпрос Лена Бориславов каза, че не са обсъждали квоти на политическите сили в новото правителство. Попитана кога ще говорят за имена на министри, тя отговори: „Нека видим програмата и тогава“.
На въпрос във връзка с информация за образувано досъдебно производство срещу нея за сключване на неизгодна сделка около казуса с Българската банка за развитие (ББР) Лена Бориславова отговори, че не са я търсили от прокуратурата и разбира за това от медиите.

Аз съм абсолютно спокойна, прокуратурата може да разследва колкото желае, коментира тя. За мен обаче от данните, с които разполагам, тъй като разбирам от медиите само, това граничи по-скоро с някаква политическа акция, каза Бориславова.

„Както виждате, има много голяма съпротива срещу мерките на правителството и това, което успяхме да постигнем до този момент, и явно това е един пореден такъв заход за това някой да бъде сплашен. Г-н Гешев явно е ангажиран също пряко в това разследване. Аз лично съм готова да сътруднича, ако наистина има досъдебно срещу мен като конкретен извършител“, коментира тя.

Бориславова посочи, че не е подписвала никакъв договор от името на банката или от името на кантората по повод този договор, който се визира.

„Все още не съм разпитвана. Това, което знам, е, че от банката са изисквани документи във връзка с договора, по който аз, като част от екипа на най-голямата кантора у нас, съм предоставяла услуги в периода, когато сменяхме ръководството на банката“, каза тя. Миналата година това бе една изключително ожесточена съпротива от страна на старото ръководство, което беше сключило всички онези неизгодни договори за кредит, те отказваха да напуснат банката, оспорваха неоснователно вписванията. В крайна сметка делата бяха спечелени от новото ръководство, посочи началникът на кабинета на премиера. Банката (ББР) в момента се справя страхотно, излиза на печалба и има 81 договора за малки и средни предприятия, но очевадно това не се харесва на някого, коментира още тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase