Снимка: БГНЕС

Ако до петък Асен Василев не намери твърда подкрепа от 121 депутати, може и да не внесе за гласуване в Народното събрание състава на правителство, а да върне неизпълнен мандата на президента Румен Радев. Това допускат запознати с настроенията на номинирания от “Продължаваме промяната” кандидат за премиер, пише „24 часа“.

Още по темата

През уикенда “Промяната” се разбра с БСП, “Демократична България” и независимите депутати за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент. Дори и заедно обаче общият брой на депутатите в подкрепа на кабинет “Василев” става 116. Петима не достигат до необходимите 121 гласа за прокарване на всяко решение в НС.
Именно тази цифра е целта на Асен Василев и “Промяната”, защото не се търси подкрепа само за прокарването на новото правителство, а и за 7-8 важни закона. Затова не се разглеждал вариантът за падащ кворум.

Реално правителството минава при подкрепа на 50%+1 от всички присъстващи в пленарната зала депутати. И то може да бъде избрано лесно, тъй като се заговори, че чуждо посолство е направило сондажи сред опозицията да помогнат с отсъствие на техни депутати от залата, за да мине кабинетът на Асен Василев. За него обаче бил важен не изборът, а гласуването на законите след това. Затова номинираният за премиер продължавал разговорите с депутати от всички групи. Това декларира самият той след консултациите с БСП и ДБ. Категоричен е само, че няма да разговаря със Слави Трифонов и Тошко Йорданов.

 

Коментари Напиши коментар

85

Анонимен

преди 2 месеца

А ДАНО!!!

84

Анонимен

преди 2 месеца

Представете си, Радостин Василев отсега се заканва като бъдещ министър на вътрешните работи...Тези хора върнаха комунистите във властта, нямат спирачка, да внимаваме.

83

Курдо Коленков

преди 2 месеца

Опита за съставяне на правителство в България изглежда така: Колоездач, който има само десен крак (ПП), иска да кара колело само с ляв *** (БСП), и да вози на рамката пътник, който иска просто да участва (ДБ), като се надява на случайни минувачи да го побутнат за да тръгне...