Снимка: БГНЕС

Кандидат-премиерът Асен Василев категорично заяви, че ПП няма да преговаря с ИТН за съставянето на правителство. А дали Кирил Петков ще бъде министър в новия проектокабинет зависи от разговорите с коалиционните партньори и решението на партията, обясни Василев в "Панорама" по БНТ.

Днес президентът Румен Радев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на "Продължаваме промяната", а неговата кандидатура беше представена за министър-председател.

"В момента все още търсим подкрепа за програмата на този кабинет и начинът, по който ще работи. Да тръгнем да сглобяваме кабинет преди да е ясно дали програмата и начинът на водене на политика имат подкрепа е прибързано", допълни той.

Още по темата

"Продължаваме промяната" няма да преговаря с формацията на Слави Трифонов. "Не, нямаме и намерение. С г-н Трифонов и въобще с ИТН като структура, ръководена по начина по който тя влезе в първия кабинет, имаме сериозни различия. Целите, които ние смятаме, че трябва да се следват, е средствата да отиват при всички български граждани и да се спре с това определени фирми да взимат големи поръчки, да са предварително избрани. Трудно виждам как ПП може да взаимодейства по този начин с някой. Затова ние търсим в момента хора, които много ясно искат да застанат на страната на гражданите. В цяла Европа имаме най-голямото неравенство между бедни и богати и основната причина за това е, че всички еврофондове отиват при предварително избрани фирми с предварително нагласени поръчки", коментира Василев.

Той отново повтори тезата на Кирил Петков относно изгонването на руските дипломати, че решението е взето по препоръка на Външно министерство."Аз смятам, че това решение е правилно", коментира Василев. По думите му не България е страната, която търси конфронтация.

"Русия започна конфронтацията - тя ни сложи в списък с вражески държави. Тя ни спря газа, въпреки че ние си бяхме платили", каза той. Василев припомни, че това не е първият път, в който се прекъсват дипломатическите отношения между двете страни и даде за пример времето на Стамболов и на златния български лев преди 9 септември, когато страната ни също е нямала официални дипломатически отношения с Русия.

Неговата прогноза е, че войната в Украйна ще продължи 5-6 години.

На въпрос защо са определили 6 месеца като начало за работа на кабинета Василев призна, че това е нещо, което са научили от първия кабинет на ПП. "Трябва много точни срокове по важните теми, след това ще се поставят следващите задачи", каза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase