Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Отношенията между България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от голямо значение за съдбата на страната ни в исторически план. Ние уважаваме руския народ и ценим нашите културни, исторически, социални и търговско-икономически връзки. Заради това, въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съгласно решението, взето от българското правителство вчера. Това се казва в изявление на премиера в оставка Кирил Петков по повод коментара на посланика на Русия Елеонора Митрофанова, че Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения.

Още по темата

Вярваме в необходимостта от диалог, за който дипломатическите канали са от ключово значение. Убедени сме, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности. Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота, каза Петков.

Заради миналото и бъдещето трябва да можем да правим крачки напред при взаимно зачитане на националните интереси, сигурността и суверенитета и на двете страни.


 

Коментари Напиши коментар

246

ЩО САМО РУСИЯ?

преди 2 месеца

А с Американското посолство как е?А, някаква реакция срещу "мекедонците" дето трети ден в центъра на Скопие разнасят плакати, че българите са въшки и фашисти? Някаква дипломатическа реакция? Тц...

245

баланс

преди 2 месеца

за един приятел питам колко дипломати има в американското посолство в София

244

Анонимен

преди 2 месеца

Човечето Кирил Петков прегази българската Конституция със съдействието на президента Радев. Човечето Кирил Петков прегази националната ни история и достойнство в отношенията с Македония. Човечето Кирил Петков обзаведе управленските канцеларии с любовници, шуробаджанаци, покерджии и обикновени дизайнери.