Снимка: БГНЕС

"Винаги сме били с ясна програма и с ясни принципи, които следваме. Крайната цел е обществените средства да отиват в помощ на хората, които ги плащат, а не в шепа хора, които искат да ги откраднат. Борбата срещу мафията не е самоцел. Първата стъпка беше да осветлим. Втората - да направим правителство, свободно от задкулисни връзки. Успяхме да сме първа политическа сила, но не успяхме да сме мнозинство, което да позволи да работим с независими коалиционни партньори. Първоначално не знаехме за зависимостите на ИТН".

Това каза пред БНР премиерът Кирил Петков, който се очаква утре да подаде оставка на правителството.

"Това, че не сме готови да направим сделки със задкулисието, ни докара до тази позиция... Лексиката към задкулисието няма да бъде олекотена".

По думите му "на хората не им трябват политици, които да им говорят по телевизора, а отзад да ги крадат".

Той коментира взаимоотношенията с президента Румен Радев:

"Последните ми остри реплики спрямо президента бяха на следната база - когато имаш вот на недоверие и предложение, което защитава българския интерес, когато в същия този ден като премиер изпълнявам обещанието си да мине през Народното събрание, да застанеш с остра позиция срещу нас, въпреки че няма смисъл от това... чувството беше - "този президент какво мисли в този момент, не вижда ли, че има политическа нестабилност". Това беше изненадващо и фрапиращо. Ако някой се е объркал, че можем да сме хора на някого и да изпълняваме нещо против волята си, няма как да се случи... Аз очаквам по-отговорна позиция, когато сме в политически риск за цялата нация".
Кирил Петков изрази притеснение, че едно бъдещо служебно правителство може да върне България към "Газпром".

"Ние не сме спрели да казваме на "Газпром" да си изпълняват задълженията по договора. Въпросът не е рубли или не рубли. Въпросът е каква е стратегията на България, ако сме зависими от "Газпром", а "Газпром" спре подаването".

Петков заяви отново, че докато хора, свързани с корупция и със задкулисие, са на масата за преговори, ПП няма да води диалог с тях:

"С ДБ и с БСП имаме диалог. Ние не искаме избори. Но няма да платим цената някой задкулисен играч да продължи да контролира обществените средства... Мечтая да видя правителство и парламент, които не се контролират от кукловоди, а лидерите да са независими. Ако задкулисни играчи, които се опитват да продължават да крадат обществените средства, кажат - махни се от пътя ни, аз няма да се махна. Хората, които имат проблем с ПП, с мен като премиер, с Асен Василев като финансов министър, са тези, на пътя на които застанахме, за да не изхарчат обществените средства по стария начин".

И отново подчерта, че ПП няма да преговаря със Слави Трифонов, с Бойко Борисов, с Делян Пеевски и с Костадин Костадинов.

По думите му в бъдеща коалиция, в която ПП управлява, партньорството с ДБ е 100%.

"Следващи избори ще бъдат референдум с въпрос - каква България искаме? На мафията или на прогреса? Дойде време разделно".

Във връзка с решението за Северна Македония Кирил Петков заяви, че Скопие вече има избор за собственото си бъдеще, а България не може да носи отговорност за всички.

ПП определя като стъпка напред машинното гласуване и няма да подкрепи връщане на хартиените бюлетини.

Коментари Напиши коментар

117

гост

преди 8 месеца

КИРО Е ЗАДКУЛИСЕН ИГРАЧ , ЛЪЖЕЦ .

116

Анонимен

преди 8 месеца

На Божков му спряха делата по време на Продължаваме Промяната. Всички книжки със статии от Гугъл за Гешев , Борисов донесени съдът от Кирил Петков СА НЕПРИГОДНИ КАТО ДОКАЗАТЕЛСТВА! Танкерите на новия газ са разтоварени в Турция НЕ СА В България! Запас наЗърно НЯМА! Благодарете на Продължаваме Промяната а.к.а ДА България на Христо Иванов а.к.а И.в.о Прок.оп..иев а,к,а Дьо..рд Шо .р.ошКирил Петков и Христо Иванов са съ-учредители на ДА България КОЯТО БЕШЕ ФОНДАЦИЯДО 2017 та .

115

Интересно

преди 8 месеца

Кой има интерес да споменава непрекъснато какво се е изцепил изхвърленият и некадърен бивш премиер ( никога не е бил премиер) ? Само платениет мисирки.