Българското външно министерство е готово за подписване на Протокола по член 12-ет от Договора със Скопие.

Решението, което прие българският парламент въз основата на т.нар. френско предложение, включва голяма част българските искания, убедени са част от депутатите. Остават обаче и спорни въпроси, които ще бъдат обект на двустранни преговори между София и Скопие.

Още по темата
"Това, което е компромис е, че не всички позиции, които България е имала досега, стават позиции на целия ЕС. Въпросът с езика остава двустранен спор между България и Северна Македония и няма да е част от преговорната рамка", обясни Димитър Гочев от "Продължаваме промяната" в предаването "Брюксел 1".

"Нещо много важно, което се случи за първи път - изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 и документите към него, стана част от Преговорната рамка. Въпросът е да не изпуснем този шанс, вижте какви сигнали идват от Скопие... Те чакаха, чакаха.... сега пък не го приемат това френско предложение. Най-важно е, че България го приема. И преговорната рамка се одобрява от 27-те членки на ЕС, но след като е одобрена трябва да бъде приета и от РСМ", коментира Екатерина Захариева от ГЕРБ в предаването "Брюксел 1".

Според историците пък френското предложение е най-доброто до момента, тъй като дава възможност за контрол от Европа, а ако се приеме и от Скопие ще даде ход на процес, довел до напрежение. Отворен обаче остава и въпросът с езика на омразата.

Целите разговори на Милена Милотинова с Екатерина Захариева и Димитър Гочев може да видите в предаването "Брюксел 1" от 17.30 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.

Коментари Напиши коментар

49

Анонимен

преди 1 месец

Не се бойте ве! фиромските *** обещаха да решат спорните въпроси.,.,ама друг път. Този път на тея олиггоофрени французите ли се надупихме? Баси срама и позора!!!!!!!!

48

Анонимен

преди 1 месец

Толкова ли било лесно на европедерущината да каже едно дума и нашите кир-корчовци да клекнат толкова бързо и ниско? Такова падение не сме имали и под съветско робство!

47

Демократи сър

преди 1 месец

До Анонимен Не само майка и баща ще продадат ? И деца и внуци ,камо ли Родина и история . Проклети да са демократите !