Снимка: БГНЕС

Логиката, която би трябвало да следва президентската институция при връчването на мандатите, не би трябвало да предполага третият мандат да бъде връчван на БСП, защото все пак е пета политическа сила. Това мнение изрази министърът на труда и социалната политика в оставка Георги Гьоков.

Той все пак посочи, че ако евентуален трети мандат бъде връчен на БСП,  левицата ще вземе  своето решение дали да работи в посока съставяне на правителство или да върне веднага мандата.

Още по темата
Според Гьоков вариантите предсрочни избори и ново правителство в рамките на настоящето НС са еднакво вероятни.

"Ще ми се в този парламент „мнозинството на промяната“ да може да излъчи ново правителство без значение какви са лицата и фигурите", допълни той. Според него нови избори трудно биха променили ситуацията в парламента.

По отношение на социологически проучвания, които предвещават осем партии или коалиции в следващия парламент, Гьоков каза, че колкото повече са партиите или коалициите в едно бъдещо Народно събрания, толкова по-големи ще бъдат „пазарлъците“ и по-трудно ще се състави правителство.

На въпрос дали би застанал отново на този пост министърът каза, че не е правил анализи на желанията си.

"За мен не е важно кой ще бъде начело на социалното министерство, въпросът е да се продължи тази политика“, допълни Гьоков, цитиран от БТА. „Вървим в една изключително правилна посока и се надявам без значение кое е правителството или министър на труда и социалната политика, политиките в социалната сфера да продължат в тази реформаторска посока. Пътят е този и трябва да продължим".

Относно вчерашния вот на недоверие, министър посочи, че не се е случило нещо „нормално“. Мнозинството беше формирано около желанието да бъде следвана промяна от политиките от управлението на държавата, което се случваше 12 години, и изведнъж част от тази коалиция се отдели и напусна „мнозинството на промяната“ и се обърна към статуквото, добави Гьоков.
 

Коментари Напиши коментар

12

Избори

преди 1 месец

няма как. Няма и кой в този парламент. В следващия ще е различно. Другаря Янев ще работи яко за благото на България. В неговата персона виждам втори ОРБАН. Ае със здраве партийки.

11

мъка

преди 1 месец

Корни направо ви затри като партия .

10

Анонимен

преди 1 месец

Нов правителство при това народна събрание нема вече как да стане, така, че предсрочни избори на есен. Къде ли ще се класира БСП - сега на пето есента на 7 - 8 место.