Снимка: БГНЕС

ГЕРБ настоява още днес да се дискутира темата за ветото за РМС във външна комисия в парламента. Става въпрос за двете внесени предложения – от ГЕРБ и от ДПС.

ГЕРБ внесе тази сутрин „Проект за действие на МС за одобрение на проекта за Преговорна рамка и проекта за заключение на съвета на ЕС за европейската интеграция на РС Македония“. Документът на ДПС е "Проекторешение свързано с одобряването на предложения от Френското председателство проект на Преговорна рамка за преговори за членство в ЕС на РС Македония и Албания".

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова коментира, че ако днес на заседание на външната комисия бъде взето решение, то трябва да бъде внесено за обсъждане в пленарната зала още утре.

Ако това стане депутатите от ГЕРБ ще влязат в пленарната зала в петък, за да защитят и гласуват предложението си.

Тя коментира, че на председателски съвет днес предложения дневен ред на НС не е бил този на обществото. Заради това депутатите от ГЕРБ не били влезли в пленарната зала и така не беше събран нужния кворум за заседанието на НС.

Атанасова увери, че депутатите от ГЕРБ ще присъстват на заседанията на парламента, когато се гласува актуализацията на бюджета на ДОО, на НЗОК и на държавния бюджет. От ГЕРБ вече са внесли предложенията си и ще ги отстояват по време на дебатите.

Според Атанасова предложенията им гарантират, че парите свързани с доходите на пенсионерите, със защита на най-уязвимите групи от обществото, ще бъдат подкрепени.

Освен това ГЕРБ ще бъде в пленарната зала, когато се касае за закони свързани с Плана за възстановяване и устойчивост и европейските средства.

Томислав Дончев увери, че от ГЕРБ са готови да работят и извънредно по отношение на законодателството свързано с Плана за възстановяване и устойчивост.

"Но проблемът е, че голяма част от тези закони не са написани. Призоваваме всички министерства да си свършат работата и да си напишат промените в законите, за които сме поели ангажимент пред ЕК и декларирам, че те имат нашата подкрепа", каза той.

"Крайният срок за договаряне на средствата е 2023 г. и остават едва 18 месеца. Катастрофата е предизвестена, но все още има шансове щетите да бъдат минимализирани", коментира Дончев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase