Снимка: БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отправи молба към управляващите да вкарат френското предложение за Северна Македония в пленарна зала.

Той се включи с представители на партията по видео във фейсбук.

Още по темата

"Цялата парламентарна група реши да даде зелена светлина на РСМ. Очаквахме днес, без игрички и хитрости, това да влезе в пленарна зала. Това е жизненоважно за Западните Балкани", заяви Бойко Борисов. Той иска следващите поколения да не познават България като страната, спряла РСМ и Албания по пътя им към ЕС.

"Днес е исторически ден за Европа и света, защото има възможност и Украйна, и Молдова, и Северна Македония, и Албания... съюзът да стане по-силен", допълни лидерът на ГЕРБ. "Но от сутринта пак слушаме обяснение на премиера, че това не може да се случи. Обвинения, кой страхлив, кой смел. Приемаме, че ние сме страхливите, той е смелият - нека влязат в парламента, нека внесат предложението, нека успехът да е изцяло ца тях, нека да ми стоят пред къщата, да ме наричат предател, но ние знаем, че това е най-доброто за България, за съседите, за Балканите, за РСМ и трябва да се възползваме от френското председателство, и трябва да го направим сега."

"Вие сте смелите, вие сте готините, вкарайте го в зала", заяви Борисов. "Аз да имах такава опозиция, сигурно щях да карам 50 години премиерство."

Също така той разпореди на депутатите си да подкрепят бюджета.

"Има огромни спекулации по темата за бюджета", добави той. "Самата управленска коалиция се счупи. Обвиненията й в корупция, лъжи, задкулисие, и то брутални... Като слушах Гроздан Караджов, като слушах "оня от отсрещната сграда", става въпрос за президента Радев, да се разплащал с фирми - ами те говорят в прав текст за корупция, а искат да се заметнат с наметалото борци срещу корупцията."

"Имаме много забележки по този бюджет, имаме по-добри предложения", каза Борисов, но все пак той е разпоредил на депутатите си да подкрепят бюджета, колкото и да е "унищожаващ", за да не се спекулира, че ГЕРБ е виновен за кризата в страната.

"За да няма каквато и да е спекулация, ако не приемат нашите решения, ако не се вслушат в разума, нека внесат две точки в дневния ред - Северна Македония и Албания и приемане на бюджета", заяви той.

"Кабинета бе свален от неговата арогантност, от изпадането в изолация в парламента", каза Борисов. "Аз им предлагам на всички - нека се върнем към предицборинте програми.

Борисов заяви, че ако премиерът счупи и кабинета в РСМ, то той е съюзникът на Митрофанова и Путин в България.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase