Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ВМРО излезе с остра позиция, след като стана ясно, че депутатите от ГЕРБ ще подкрепят френското предложение за РМС.

„Бойко Борисов не само запя в един глас с основния си архивраг Кирил Петков, но и открито призна, че на „големите батковци“ от Америка и Европа не се отказва нищо. А очевидно това е само началото. Дали новият проект на големите батковци от Америка и Европа не е управленска коалиция ГЕРБ-ПП след предстоящите избори?“, пише в позицията на воеводите.

Още по темата

Според ВМРО вече има не един, а цял отбор национални предатели, готови на всичко, за да седят в парламента и в МС.

„Тези хора не само предадоха българския национален интерес в Македония. Тези хора продадоха България, българската история, честта и достойнството на българския народ. Неуважами г-да Борисов и Петков, какво точно се промени в политиката по отношение на България от страна на политиците в Скопие, че си позволявате да подпишете документ, който реално унижава, принизява и унищожава всичко българско? Не само в Македония, но и тук, в България. Говорите за двустранния протокол, в който ще има гаранции за изпълнение на условията. А кой ще гарантира това изпълнение при вече стартирала процедура по присъединяване към ЕС?“, питат от ВМРО.
 
Според воеводите липсата не само на реален, но и на какъвто и да е напредък в прегорите със Скопие е очевидна, но въпреки това френското предложение говори единствено в бъдеще време за „важността за постигане на осезаеми резултати и добросъвестно прилагане двустранни споразумения“.

„Въпросът за мониторинга на изпълнението на поетите от Скопие ангажименти е първостепенен. В Рамковата позиция се изтъква, че „България си запазва и правото при съображения, свързани с националната сигурност, да преустанови подкрепата си в процеса на разширяване, включително и по отношение на реалното изпълнение на Договора и постигнатия напредък в работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси“. Ето защо в Преговорната рамка трябва да се заложи ефективен инструмент, който да ни даде възможност да реагираме в хода на преговорния процес в случай, че РСМ продължава да не изпълнява двустранните си ангажименти. Ето защо е необходимо оценката за изпълнението на поетите ангажименти да се прави от Съвета, в който са представени държавите членки на ЕС, а не от Междуправителствената конференция, където са представени държавите членки, Европейската комисия и страната-кандидат“, пише в позицията.

Според ВМРО френско предложение прехвърля целия контрол върху Европейската комисия и брюкселската бюрокрация, а за Междуправителствената конференция се предвижда да осигури политическо управление цялостна равносметка на процеса на присъединяване.

„Рамкова позиция определя, че езиковата норма, обявена за конституционен език в Република Северна Македония, е свързана с еволюцията на българския език и неговите наречия в някогашната югославска република след кодифицирането им след 1944 г. Никой документ/изявление в процеса на присъединяване не може да се разглежда като признание от българска страна на съществуването на т.нар. „македонски език“, отделен от българския. В този смисъл за България са приемливи два варианта. Използване в Преговорната рамка на израза „официалния език на РСМ (RNM)“. Той вече е използван в Преговорната рамка за Черна гора, така че има и такъв прецедент в практиката на ЕС. При абсолютна необходимост от използване на термина „македонски език“ в Преговорната рамка на термина „македонски език*“ със звездичка след него и със следната бележка под линия всеки път, когато езикът се споменава в текста – „*съгласно конституцията на Република Северна Македония“, се казва още в позицията.

„Френското предложение предвижда по отношение на преводите на македонски език Северна Македония да направи едностранна декларация относно македонския език. Вариантът за декларация по този въпрос не е приемлив, защото декларацията не е юридически обвързващ акт, независимо кой ще я направи. България вече е отхвърлила подобен вариант по време на германското председателство и сага това е огромен компромис от наша страна“, настояват от ВМРО.

„Извод – Приемането на френското предложение представлява ревизия и отстъпление от Раковата позиция и декларацията на НС от 2019 г. Целта на България е да не позволим РСМ да започне преговори, преди да имаме необходимите юридически гаранции за защита на българските интереси. Това е едностранен компромис с опасни последици. България няма нужда да демонстрира повече конструктивност и гъвкавост, защото до този момент само тя прави това. Молещата страна е РСМ – тя трябва или да приеме българските условия, или да продължава да стои пред вратите на ЕС, вкопчена в завещаната от Тито национална доктрина – единствената запазила се в Източна Европа от времето на комунизма“, настояват от политическата сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase