Снимка: БГНЕС

Днес формално водим дискусия за вот на недоверие за финансова и икономическа политика, защото от числата, които бяха изнесени, да се говори за провал е доста несъстоятелно. Става дума за едни пари и за никакви принципи и никакви дебати за финанси и икономика. Това заяви от парламентарната трибуна по време на дебатите за вота на недоверие вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

Още по темата

Искам да защитя политиката на правителството в тази сфера, а после ще ви поговоря за корупция и задкулисие в икономиката, добави тя.

Вицепремиерът изнесе финансови и икономически данни, сравняващи управлението на Бойко Борисов и това на коалиционния кабинет, като изтъкна, че по време на кабинета на лидера на ГЕРБ не е имало война и проблем с енергийните доставки.

"Мотивите на вота - да си ходи кабинета "Петков", за да се върне Борисов, са не само несъстоятелни, а арогантни", категорична бе Нинова.

Тя увери, че България е финансово стабилна, но призна, че има проблеми - обедняването, намалената покупателна способност и ръста на цените.

"Българското правителство предприе мерки срещу ръста на цените и обедняването. За тях опонентите ни критикуват, а те са въведени в цял свят и цяла Европа. Ние, като коалиционен партньор сме удовлетворени от това, което се случва по тази тема - доходи, бедност и социално неравенство. Мерките, които кабинетът предприе, са истинското му социално лице", добави Корнелия Нинова.

Вицепремиерът коментира критиките по отношение на инфлацията и корупцията.

"Веднъж ги нарекох "политическа шизофрения" и ще ви кажа защо - твърдите, че ги няма парите по плана за развитие и устойчивост и затова правителството трябва да си отиде. Но ако си отиде - парите няма да ги има още една година. В енергетиката имало лобистки интереси и искате кабинетът да падне, за да не мине Законът за енергетиката, който е в комисиите. Това не е ли някакво раздвоение на личността? И трето - уважаеми Тошко Йорданов - каза, че мотивът да напусне коалицията е Северна Македония. ИТН ще подкрепят вот на недоверие за енергетика, където имаха министър за 6 месеца. И не се разграничиха от това. И сега ще гласуват срещу собствения си министър", категорична бе Нинова.

Тя заяви, че се противопоставя на определението за цялото правителство като "корумпирано".

"Има разлика между БСП и ИТН. Има разлика между Министерство на икономиката и МРРБ. Това, което се случва с пътищата едно към едно се случва с язовирите. Аз не постъпих като колегите от ИТН, за да продължа да наливам, а извиках АДФИ и Сметната палата. Така се прави в правова държава. Викаш институциите и те се произнасят. Не отиваш в тъмни стаички, за да се пазариш за още 3 милиарда лева и да ги налееш пак на същото място", допълни вицепремиерът.

По думите на Нинова, днес изборът не е между това дали е добра икономическата политика, а между две алтернативи.

"Имаме партийна алтернатива - ГЕРБ, ДПС, Възраждане и ИТН - гласуваха "за" свалянето на Никола Минчев. Но имаме ли алтернатива на борбата с корупцията - не чухме предложение. Каква неинфлационна мярка предлагате? Да не се дават доходи на хората. За вас всичко е проинфлационно и сгрешено - но кажете какво вие предлагате? Искате единствено разрушителното  - този кабинет да си отиде и да спрете започнатата промяна", обърна се към депутатите от четирите партии Корнелия Нинова.

Коментари Напиши коментар

166

Ангелина

преди 1 месец

Дори и "Петков ,да стане" ,Борисов или който и да било негов "смешен двойник-имитатор " от ГЕРБ ,няма да "седне"!!!

165

Идеалист

преди 1 месец

Преди година мислех, че Нинова ще създаде истинска лява партия. Тя се продаде на байдънистите-троцкисти и седи на пейката пред Козяк 16!

164

нали бе корни

преди 1 месец

а това на теб не ти харесва щото министерстването ти свършва на мига :)