Даниел Митов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Четирима бивш външни министри и шестима бивши министри на отбраната настояват в отворено писмо България  да изрази категорична солидарност с Украйна по време на предстоящата среща на върха на НАТО в Мадрид, включително да предостави необходимите на украинците въоръжение и боеприпаси.

Още по темата

Надежда Нейнски, Соломон Паси, Даниел Митов, Екатерина Захариева, Бойко Ноев, Николай Свинаров, Аню Ангелов, Тодор Тагарев, Велизар Шаламанов и Николай Ненчев настояват, че политическите партии в България трябва да осъзнаят своята отговорност за гарантиране на сигурността на страната в новите условия.

Според бившите министри политиците трябва да гарантират, че разразилата се политическата криза няма да засегне негативно сферата на отбраната.

Те настояват и за “ускорено превъоръжаване на българските въоръжени сили, както и за разширено предно разполагане на сили на НАТО в България, с което да се гарантира сигурността на страната в тази критична ситуация”.
“Необходимо е приоритетно приемане на адекватно финансирана програма за превъоръжаване и мотивация на хората в униформа, която наистина да отговаря на потребностите на времето. Призоваваме за спешни действия по противодействие на руските информационни операции срещу българските интереси”, се казва още в писмото.
Бившите министри отбелязват, че в навечерието на срещата на върха на НАТО светът става свидетел на ескалация на войната в Украйна, при която “руската армия изгаря с огън земята на суверенна Украйна без да се съобразява с елементарни норми за защита на цивилно население, болници, училища, религиозни и културни обекти”.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase