Снимка: bTV

"Хубавите обещания за връщане на парламентаризма се оказаха пълна заблуда", каза инж. Георги Георгиев, един от напусналите ИТН, в предаването "120 минути" на bTV.

"На среща на партията попитах: "Кой е ИТН?", казаха ми: "никой от нас, ИТН е Слави Трифонов". Това унищожи разбирането ми за правов ред и Конституция,каза Георгиев.

"Тошко Йорданов така и не разбра, че не е в шоуто. Сарказмът и начинът, по който говореше от парламентарната трибуна, нямат място в политиката. Той не е диалогичен. Идва и казва: "Пичове, Дългият каза..." ИТН функционираше като еднолично дружество с ограничена отговорност", каза още той.

Според него "червената лампа" светнала отдавна в цялата група на ИТН, още когато Слави Трифонов обявил първия си проект за кабинет начело с Николай Василев.

Загуба на доверие, така нарече Георгиев падането на партията от първо на пето място при последните избори.

Той каза, че бързо разбрал за кръга "Делта хил" от лица, свързани с фирми, обединени от властта и разпределението на обществените поръчки. Това било и причина да свали доверието си от министър Гроздан Караджов още през февруари. Той обясни, че това е кръг на хора, които живеят там и имат общи бизнес интереси.

"Имаше 500 млн. лв. за общински ВиК проекти, министър Гроздан Караджов искаше да има разрешение за строеж и избран изпълнител по ЗОП, но за мен това бе абсурд - коментира инженерът. - Първият критерий е да имаш регионална политика, защото ако няма - всички ще дойдат да живеят в големите градове. Вторият критерий е анализ на ползите и разходите. Какво значи да има избран изпълнител? Законът позволява да се пусне без осигурено финансиране. Аз се срещнах с посредник, който договаря кои общини ще бъдат финансирани и при какви условия. Казват на кмета: "Ако фирмата, която ти дадем, бъде одобрена, ти попадаш в допустимите условия за тези 500 млн. лв. и това се случва, защото регионалната политика и ефективността ги няма."

На въпрос за кои фирми става въпрос, Георгиев каза, че те са строителни, "които ще си платят съответната комисиона на този, който разпределя парите".

Той обясни, че комисионните са от 20-до 30%. "Стигнахме до срама строителните фирми да ходят да се оплакват на колеги от ГЕРБ, че по времето на Бойко Борисов е било по-добре и да питат защо сега е качена комисионната", каза Георгиев. Той призна, че два пъти е минавал през детектор на лъжата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase