Актуализацията на бюджета мина на първо четене и беше приета със 133 гласа "за" и 103 "против".

"Сега, като мине на първо, най-вероятно ще мине и на второ. Ще има някакъв бюджет, колкото и той да е условен. Може би в края на годината ще се наложи допълнителна актуализация", каза лидерът на "Българска социалдемокрация - Евролевица" проф. Александър Томов в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата
Според финансиста доц. Виктор Йоцов. цялата ситуация с актуализацията на бюджета е странна.

"Редовният бюджет се приеме януари - февруари. И се каза още тогава, че ще има актуализация юни - юли, такова нещо никога не е правено през последните 30 години. А шансът да има още един бюджет през декември се увеличава. Заявките за това какви промени ще има между първо и второ четене вече валят", допълни доц. Йоцов.

Той смята, че в тази актуализация трябва да се предвидят и разходите за предсрочни избори.

"Проблемът е, че през февруари не разчетоха прогнозите на всички световни икономисти какво се случва в света, основно с инфлацията. Сега отново. Нашите проучвания сочат, че ще има поне още 2 инфлационни вълни. Едната се случва в момента, вероятно през есента ще има сериозна инфлационна вълна, която ще бъде свързана с храните. И разбира се, още някои неща, които са тежки за населението - вода, парно, ток. Всичко това прави този бюджет и неговата макрорамка недостатъчно състоятелни, разчетите се подценяват", добави проф. Томов в ефира на Bulgaria ON AIR.

И е категоричен, че това правителство в тази област се е провалило.

"Бюджетът е сметнат при инфлация 11%, а онзи ден НСИ съобщи, че тя вече е нахвърлила 15%. Инфлационният потенциал не само не е укротен, а той нараства. И международната обстановка, и нашите вътрешни проблеми го предизвикват това", подчерта доц. Виктор Йоцов.

"Те не приложиха модерните методи за потискане на инфлацията. Част от тези просто се изливат в инфлация. Когато се компенсират социалните групи, няма нужда да компенсираш IT-та и богатите хора, компенсирай бедните. Те можеха да направят решение, за което ние се борим от години - да направят нулева ставка по данъка върху дохода върху физическите лица до минималната работна заплата. Пенсиите у нас са геноцидни ниски. Това увеличение вече е изядено. По време на инфлация трябва да се правят реформи", посочи лидерът на "Българска социалдемокрация - Евролевица".

По думите на доц. Йоцов този бюджет затвърждава негативна тенденция, на която сме свидетели от много години - структурата на приходите в бюджета: "От години тя е изкривена и не отговаря на най-добрите практики. При нас преобладават косвените данъци. Те обаче наказват по-бедните."

"За съжаление, премиерът и хората около него ни доста сериозно ни излъгаха. Няма стратегическа договорка със САЩ. Не ни каза, че капацитетите на "Ревитуса" са запълнени. Не казаха къде отива новият танкер", каза още проф. Александър Томов.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Коментари Напиши коментар

84

О хо хо

преди 3 месеца

АМИ КАТО СМЕ ЧАСТ ОТ НАЙ- СКЪПИЯ СЪЮЗ - ЕС - СЪОТВЕТНО ЩЕ СПОДЕЛЯМЕ ВСИЧКО - ЕВТИНИЯТ ТОК ОТ КОЗЛОДУЙ ПЪРВО ГО ППОДАВАМЕ СКЪПО НА ЕВР. БОРСА И ЧАК ПОСЛЕ СИ ГО ОТКУПЕВАМЕ НА СЪЩАТА ВИСОКА ЦЕНА!! БЪЛГАРИЯ ТЕПЪРВА ЩЕ ПЛАЩА ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО СИ КЪМ ЕС!!! СЕГА ЩЕ ВИДИТЕ КОН БОБ ЯДЕ ЛИ!

83

BatSot456

преди 3 месеца

Да вървят по дяволите всички !

82

Дехуманизация

преди 3 месеца

айтита ги субсидират с печатаните пари , косвено най-вече всичко е заради планирания масов контрол от добива на суровина до крайният потребителски продукт, електронно световно управление , елетронни финанси и така нататък,постоянно се издават научни книги на тази тема, това са Зидарите на Новият концлагер, затова и спекулират, хората за пари е известно, масовката де, че и майките си ще продадат, по западен стандарт, както и че не осъзнават на къде ги водят в крайна сметка, сляпата вяра в цифрит