Снимка: Личен архив

"Партиите са поели вкупом към предсрочни избори, по-рано, отколкото аз лично очаквах". Това подчерта пред БНР анализаторът Стойчо Стойчев.

Още по темата
"Вчера беше развръзката на всичко, което се е случвало публично и задкулисно. Резултатът винаги идва, когато на дневен ред е гласуване от подобен характер. В момента, в който стана ясно, че Слави Трифонов напуска коалицията, от "Продължаваме промяната“ дойдоха индикации, че те ще бавят гласуването на оставките, за да има време да се изкушат още депутати от "Има такъв народ“ да станат независими и да подкрепят правителството. Фактически и гласуването за председател на Народното събрание, и гласуването на вота на недоверие имат цел да скъсят времето на "Продължаваме промяната“ да изкушава депутати от "Има такъв народ“ и да се обезсмисли такова изкушаване, ако вотът все пак мине в близко време", обясни Стойчев.

"Ако не мине вотът, ще се върнем в изходната ситуация от преди гласуването на оставката на Никола Минчев, тоест разпадната коалиция, която остава на власт и разчита на някакви депутати, но ще се сблъска със същия проблем – да събира мнозинства за бюджета, за промени в кабинета, защото тези министри, които са в оставка, трябва да бъдат заменени по някакъв начин рано или късно", добави анализаторът.

 "Няма ново мнозинство, има разпадане на съществуващото мнозинство", категоричен е Стойчо Стойчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase