Кадър: БНТ

Отстраняването на Никола Минчев от поста председател на Народното събрание е политическо действие в навечерието на промяна на политическата ситуация. Очевидно "Продължаваме промяната" ангажира своите симпатизанти и започва едно горещо политическо лято на софийските площади, това заяви пред БНТ председателят на 42-то НС и бивш председател на БСП Михаил Миков.

Още по темата
Той предположи, че и други политически сили ще излязат по площадите.

По думите му това е политическа манифестация, консолидация на подкрепящите.

Миков припомни, че най-новата ни история помни случаи на отстраняване на председатели на парламента. Миков даде за пример свалянето на проф. Герджиков - един безспорен морален и професионален авторитет.

След напускането на "Има такъв народ" от коалицията настъпиха размествания в управляващото мнозинство. Всичко това беше прогнозируемо и няма причина премиерът да се изненадва.

Михаил Миков коментира, че упадъкът на политическата култура в последните десетина години доста се разви. На това се дължи и ниската избирателна активност и бягството на хората от участие в политическия живот.

Полезният ход е връщане на политиката в политическото чрез изясняване на идеологиите, подчерта той и допълни, е това е ангажимент на партиите.

Според Миков бюджетът няма да реши проблемите. Бюджетът е залъгване на широката публика.

Причината за инфлацията не са изборите. И с това правителство инфлацията галопира и е по-голяма от средноевропейската, категоричен е той.

Демокрацията предвижда чести избори, допълни Михаил Миков. Правителствата на малцинствата обаче ще бъдат правителства на сделките.

Миков изрази мнение, че конфигурациите в този парламент са изчерпани. Ако се сформира кабинет, той ще продължи работа най-късно до пролетта. По-добре е да се мине през избори през есента. Въпросът е доколко партиите представляват големи групи хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase