Снимка: БГНЕС

За мен днес се проведе най унизителния дебат, откакто имам възможността да съм част, като народен представител, в последните парламенти. От тази трибуна ще си позволя да говоря само факти и истинита. Защото имам усещането, че когато излизаш с лицето си и няма какво да криеш, независимо какво е формированието пред теб, винаги се хвърля кал. Коалицията беше създадена с една единствена идея - да се изправим срещу статуквото, което в продължение на 12 години унищожаваше авторитета на тази сграда, унищожаваше институциите, унищожаваше хората, беше превърнало институциите на бухалки. Подписа се коалиционно споразумение, споразумение, което трябваше да се следва и изпълнява. Това заяви народният представител от „Има такъв народ” Станислав Балабанов минути, след като председателят на парламента Никола Минчев бе отстранен от поста си.

В най-представителната сграда на България, беше направен публичен опит да се унищожи истината, каза още той.

Балабанов за пореден път посочи мотивите на ИТН да напуснат управляващата коалиция. И отрече партията да е "част от мафията", а обвиненията срещу нея определи като "инсинуации".

„Коалицията беше създадена с идеята всички да се изправим срещу статуквото. Подписа се коалиционно споразумение на база експертизата на всички колеги от тези четири формации. Трябваше да има почтеност, смирение, нулева толерантност към корупцията. Идеята беше всеки ден да се осветява по една корупционна сделка от предишното статукво, да се направят реформи в МВР, както и съдебната сфера. Но има ли една извършена реформа до този момент? Отговорът е: не. Бойко Борисов беше арестуван, без нито един от коалиционните партньори да знае, че ще има такъв арест. Не знам дори дали вътрешният министър знаеше. Но какво произведе този арест? Борисов беше превърнат в герой и всички социолози в момента казват, че ГЕРБ ще е първа политическа сила”, заяви Балабанов.

Той нарече "корупция" това "да назначиш съпругата си в Министерството на финансите, докато си министър". Но не поясни кого точно визира. Без да споменава конкретно за какво говори, Балабанов адресира и личните скандали около премиерът Кирил Петков: "Това засяга моралния аспект на хората, които гледаме с очите си - то засяга едно семейство и достойнството на другото. По-страшното е, че това е пример за корупция."

Балабанов заяви, че предложението за Бойко Рашков за шеф на КПКОМПИ е изненадало всички коалиционни партньори. По думите му, обаче, той е използван като инструмент. 

Той каза, че предложението за парите за МРРБ е било на Кирил Петков. "Тези пари бяха решени с гласуване в парламента", допълни тол.

"Имаме национален предател и той е национален предател с доказани средства и факти", категоричен бе Балабанов.

"От тук нататък необходимо е да направим това, за което са ни пратили хората - актуализацията на бюджета ще се случи. За да изключа всикчи спекулации, че заради ИНТ няма да има пари. Тази актуализация ще бъде приета, но с едно условие", допълни депутатът от "Има такъв народ".

"Властта променя хората. Те показаха с постъпките си, че са нищо повече от един бивш управляващ, срещу който ние трябва да вървим, защото те искаха цялата власт - парламентарна и финансова в ръцете си", каза още Балабанов.

"Всеки ден ще се убеждавате, че когато сме излизали с лицата си пред вас, сме казвали истинита", завърши Балабанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase