Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-големият ни проблем, свързан с политическата криза в България, е, че ние не можем да планираме. Виждате, че краткосрочният ни хоризонт е под половин година, което е тъжно и опасно. Защото освен инфлацията, която е и привнесена и генерирана у нас, всички други фактори, влияещи върху икономическото поведение на субектите, независимо дали е малък или голям бизнес, се влияят от политически кризи. Това каза Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Промените в законодателството са добри и необходими тогава, когато са осъзнати и отразяват реалните нужди. Когато се правят с други цели и обслужват други мотивации, тогава резултатите не са добри, подчерта Негулова.

"За бизнеса е нужна стабилна бизнес среда и в критични моменти като сегашния се вижда, че малкият бизнес е елемент на националната сигурност. Сега много ясно си личи, че в периоди на икономическа криза, а сега и политическа - наблизо се води дойна - кой е на своето място, без да отстъпва. Това е бизнесът, включително малкият бизнес, който реално е 99,2% от всички бизнеси в България. Ние проявяваме висока степен на социална отговорност и смятаме, че разумните решения трябва да бъдат подкрепяни, а неразумните трябва да бъдат посочвани, за да има ясен ориентир в обществото кое е полезно", каза гостът.

На фона на политическата нестабилност бизнесът изпитва особена форма на тревожност, защото това е поредното предизвикателство - правителството е нестабилно точно в ключов момент, когато се очаква приемането на поредица от мерки, касаещи и малкия бизнес, очакват се и ресусри по Националния план за възстановяване, очакват се да се отворят поредица от схеми по старите програми на ЕС, както и остатъци от старите, каза още Негулова.

Инфлацията няма да бъде овладяна с предлагания пакет от мерки, категорична бе събеседничката. "Той е антикризисен и по-скоро социален. Антиинфлационни мерки би трябвало да бъдат предложени възможно най-скоро и то в един по-далечен хоризонт, а не в рамките на шест месеца. Примерно, ние си представяме в бюджета за следващата година такива мерки да бъдат заложени. Другото много важно е да се даде на бизнеса информация как и доколко ще могат да се използват средствата по линия на европейските фондове. Това е един ресурс в затишие, който в голямата си степен е грантов".

Нужни са мерки, за да бъдат овладяни галопиращите цени, не само на енергоносителите, а и на разходите, свързани с възнагражденията. Следва да бъде разбрано едно - когато инфлацията не се овладее, следва по-голяма инфлация, добави Негулова.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase