Снимка: БГНЕС

"Имаме условия, които сме поставили на Република Северна Македония, които са свързани най-вече със защита на правата на българите в Македония, така както се защитават правата на българите навсякъде, където има исторически диаспори, хора с български произход. До този момент, за съжаление, РСМ не е отговорила на това условие на България." Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на посещението си в румънската община Винга, предаде БТА.

Вицепрезидентът допълни, че страната ни има и други условия, свързани с нашето общо историческо минало по отношение съдържанието на учебниците по история в средното образование в РСМ, в които съществуват текстове с неверни факти и много грозни негативни квалификации по отношение на българската държава.

„Имаме претенции по отношение на отварянето на комунистическия архив и гоненията на хората от български произход от бившите тайни служби. Имаме условие за това да се пазят българските паметници, общите ни исторически паметници, а не да се поругават и да се чупят, както, за съжаление, това е практиката в РСМ. Тези условия отдавна сме изяснили“, категорична бе Йотова.

Вицепрезидентът припомни, че България и Румъния са поели заедно пътя към европейското си членство.

„Изпълнихме всички условия и критерии, които бяха изискани от страна на европейските институции. Този път беше много дълъг, много труден, но ние спечелихме, защото спазихме критериите, които бяха поставени. Същите критерии поставяме на всяка една нова държава, която се е запътила към европейско членство и тук никакви отстъпки не може да има. ЕС е преди всичко съюз за правата на хората. Ако отстъпим от това най-важно право, всичко останало – общата валута, общият пазар - няма да има никакво значение“, заяви още Йотова и допълни: “Ако няма нова позиция от страна на РСМ, ако няма ново предложение от страна на нашите европейски партньори, заобикалянето на ветото означава да се заобиколи българското Народно събрание, да се заобиколи Консултативният съвет за национална сигурност от 10 януари и неговите решения, да се заобиколи националната позиция, защото повечето български граждани споделят позицията, която и в момента се защитава от българските власти на различни нива. След броени дни ще има ново заседание на КОРЕПЕР и на Съвета по общи въпроси, ще видим какви ангажименти ще поеме македонската страна, какво предлагат и европейските ни партньори“.

По думите на вицепрезидента: „Страната ни настояваше българите в РСМ да бъдат записани като държавотворен народ в Конституцията и това да стане преди първата междуправителствена конференция. Очевидно в рамките на френското председателство вече не е възможно да стане“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase